Hlavní obsah

Janáčková označila své výroky o Romech za hloupé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Senátorka Liana Janáčková (za hnutí Nezávislí) uznala, že její výroky týkající se Romů byly "neopatrné a hloupé". Její slova o sestěhování Romů a vysokém plotu s elektřinou natočili romští aktivisté loni v srpnu a nyní zveřejnili.

Článek

Janáčková, která byla zvolena jako nezávislá je navíc místopředsedkyní senátního výboru pro lidská práva. Janáčková post opustit nehodlá.

Senátorka je starostkou ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky. Údajně loni v srpnu pronesla: "Bohužel jsem rasista, nesouhlasím s integrací cikánů, aby plošně byli po obvodu. Bohužel. Vybrali jsme (kolonii) Bedřišku, takže tam budou, s vysokým plotem, s elektřinou."

Nahrávka pochází z jednání bytového odboru. Ve středu tvrdila, že si na podobná slova nevzpomíná. Na serveru aktuálně.cz později uvedla, že citované věty řekla jiná žena se stejným hlasem. Přihlásila se jen k výroku, že Romy nemá kam dávat a nejspíš by musela vzít dynamit a odstřelit je.

Záznam si můžete poslechnout ZDE

Janáčková: bylo to neopatrné

"Asi jsem samozřejmě neměla takovým způsobem reagovat, je to neopatrné, je to hloupé. Pokud jsem urazila nebo poškodila nějakého Roma z Mariánských Hor, tak se mu osobně omluvím," uvedla.

Janáčková na sebe upozornila už před deseti lety návrhem na vyplácení příspěvků Romům za to, že odejdou do ciziny a odevzdají byt.

Na záznamu podle sdružení Romea, které nahrávky zveřejnilo, mluví také někdejší místostarosta obce Jiří Jezerský. Hlas říká, že mít střelnou zbraň a "svolení, abych to vystřílel", půjde to udělat.

Koordinátor projektů sdružení Romea Adam Pospíšil je přesvědčen, že nahrávka je pravá. "Záznam jsme získali od anonymního zdroje prostřednictvím jednoho člověka blízkého ODS.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám