Hlavní obsah

Zeman odmítá jít do přímé volby

– PRAHA

Pokud dojde k přímé volbě prezidenta, sociálnědemokratický kandidát pro druhou parlamentní volbu Miloš Zeman se jí nezúčastní. Potvrdil to v úterý na dotaz ČTK. Zda v případě krachu druhé volby půjde do eventuální třetí parlamentní volby, Zeman jednoznačně neodpověděl. "Řešme problémy, až nastanou," prohlásil.

Foto: HZS MSK

Včerejší nehoda v Karviné

Článek

Bývalý premiér a někdejší předseda ČSSD nyní zaměřil síly na to, aby byl zvolen ve druhé volbě, která začíná v pátek na Pražském hradě. Dopoledne se usídlil v kanceláři místopředsedkyně sněmovny Jitky Kupčové (ČSSD), odkud krátce nato vyrazil do jedné z parlamentních budov na setkání s vyjednavači ČSSD.

Uvedl, že se hodlá setkat s předsedy stran, nikoho ale prý nebude přemlouvat, aby ho volil. "Budu informovat o svých postojích," prohlásil a odmítl předjímat výsledky voleb. Po schůzce stranického vyjednávacího týmu se pak omezil na konstatování, že se dohodli na všem, na čem se dohodnout chtěli, a že jednání bylo úspěšné. Na adresu přímé volby dnes Zeman poznamenal, že v ní je někdo vždy zvolen.

Bývalý předseda ČSSD podmiňoval svou účast v prezidentských volbách určitou krizí, kdy parlament není schopen zvolit nikoho. Někteří jeho straničtí kritici, například poslanec ČSSD Michal Kraus, nicméně soudí, že tuto krizi pomohli vyvolat sami jeho stoupenci v klubu ČSSD. "Stejně tak jako jsem řekl, že nepůjdu do první volby a nešel jsem, tak nepůjdu ani do přímé volby," řekl expremiér.

V pátek bude soupeřit nejen s kandidátem a bývalým předsedou ODS Václavem Klausem, ale zřejmě i se senátorkou Jaroslavou Moserovou (ODA), kterou chtějí navrhnout někteří senátoři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám