Hlavní obsah

Nečas se postavil proti kritikům vládní reformy

– PRAHA

Vicepremiér Petr Nečas (ODS) kritikům reformy financí z řad vládní koalice vzkázal, že svým počínáním mohou ohrozit vládu jako takovou. Klade si prý otázku, zda může nynější koaliční kabinet v takové situaci vůbec dál fungovat.

Článek

"Buďto jsme odpovědní a reální, nebo jsme skupina solitérů, a pak je otázka, jestli má význam v této vládní konstelaci pokračovat," řekl. Reagoval tak na požadavky změn v reformě a na to, že kromě lidovce Jana Kasala už i Vlastimil Tlustý z ODS připouští, že z původního vládního balíku by v krajním případě mohla vypadnout jeho daňová část.

Nečase prý nepřekvapuje, že s tím přicházejí zástupci KDU-ČSL. Pro lidovce je podle něj lákavé soustředit teď veškerou pozornost veřejnosti na nepopulární změny v sociální oblasti a "příští rok slavnostně přijít se snižováním daní". To, že o vynětí daňových změn z reformy mluví i někteří lidé z ODS, ale vicepremiéra překvapilo. Ministr práce a sociálních věcí Nečas míní, že zcela oddělit daňovou část reformy od té sociální ani nejde. Například zúžení okruhu příjemců přídavků na děti doprovází vyšší daňová úleva na děti, dodal.

Podobně jako Nečas se vyjádřil i předseda klubu ODS Petr Tluchoř. "Považuji to za nemožné. Byla by to veliká chyba," řekl, zda lze podle něj vyjmout z reformy daňovou část. Očekává, že další vyjednávání o reformě povedou zástupci jednotlivých klubů. Žádná schůzka jejich vedení ale podle něj zatím naplánována není.

Zelení očekávají, že je koaliční partneři k jednání o reformních zákonech pozvou. Šéfa Strany zelených Martina Bursíka, který bude do konce července na dovolené, v jednáních zastoupí první místopředsedkyně Dana Kuchtová.

Reforma má podle kabinetu zastavit zadlužování státu. Vládní balík však od začátku čelí nejen kritice opozice, ale i výhradám z řad některých vládních poslanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám