Hlavní obsah

Pospíšil přezkoumá okolnosti v případu malé Terezy

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) se zajímá o okolnosti případu desetileté Terezy, kterou soud nařídil umístit na psychiatrii kvůli sporům rodičů o právo se s dítětem stýkat. Ministr je také připraven diskutovat o případných změnách v zákonech.

Článek

Pospíšil si nechá vypracovat analýzu, jak soudci postupují v obdobných případech, kdy se rodiče nemohou dohodnout na péči o dítě. Závěry šetření mají ukázat, zda je současný postup vyhovující a zda soud v případu Terezy postupoval standardně.

"Ve středu ráno se sejdu s ministryní Džamilou Stehlíkovou a s odborníky pro lidská práva, abychom celý případ Terezky zhodnotili a zvážili, jaká opatření přijmout, aby se již podobné kauzy neopakovaly," uvedl Pospíšil.

Terezu poslal v červnu pražský soud na dětské psychiatrické oddělení nemocnice v Motole. Proti umístění zdravé dívky na psychiatrii protestovali nejen odborníci, ale také prezident Václav Klaus. [celá zpráva]

Soudce na začátku července svůj verdikt změnil a poslal Terezu do léčebny Olivův dům u Říčan. Na její podporu vzniklo občanské sdružení Na pomoc Terezce, které požaduje, aby se dívka co nejdříve dostala z léčebny. [celá zpráva]

Sdružení pro Terezu protestovalo před ministerstvem

Sdružení v pondělí protestovalo před ministerstvem spravedlnosti, přišla asi desítka lidí. Po ministerstvech spravedlnosti a práce a sociálních věcí požaduje co nejrychlejší řešení, které by dívce zajistilo svobodu. Do té doby hodlá v protestech pokračovat, řekla novinářům zakladatelka sdružení Vlasta Čudanová.

"Nejsme na straně maminky ani tatínka, jde nám o svobodu Terezky," řekla Čudanová. Soudce podle ní nerozhodl správně, řešení je někde jinde, ale musí se hledat. "Místo soutěží typu superstar by se měla vyhlásit soutěž o nejlepší řešení podobných případů," navrhla.

Prohlášení sdružení si osobně převzal náměstek ministra spravedlnosti Vladimír Král. Organizátorům akce řekl, že ministerstvo sice nemůže zasáhnout do rozhodnutí soudů, ale bude apelovat na odvolací soud, aby o situaci rozhodl co možná nejrychleji.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám