Hlavní obsah

Postavila se proti Němcovi a přišla o místo

– PRAHA
Právo, Radim Vaculík

Když se před dvěma lety rozhodl tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec (US-DEU) navzdory názorům českých obecních soudů vydat katarského prince Hámida bin Abdal Sáního do jeho rodné země, vznesla se proti tomu vlna odporu z řad politiků i odborníků. Byla mezi nimi i tehdejší vedoucí trestního oddělení mezinárodního odboru ministerstva spravedlnosti Olga Kubová, Němcova podřízená.

Článek

O tom, že ministr postupoval nestandardně, informovala i Nejvyšší státní zastupitelství v Brně (NSZ), které si vyžádalo o kauze podklady.

Kubová je se souhlasem nadřízeného poskytla. Informovala v nich NSZ, že jde o ojedinělý případ a že nikdy nikdo podobným způsobem nepostupoval. Právě obsah dokumentů o kauze Sání a o praxi při vydávání osob jí stál vedoucí funkci. Místo na ministerstvu, které jí poté nabídli, bylo podle jejích slov neakceptovatelné. Proto nakonec v srpnu 2005 odešla.

"Mezinárodní odbor byl Němcovu vedení trnem v oku, neboť jeho členové dobře věděli, co si myslet o postupu ministerstva v kauze katarského prince i o báchorce, že předání procesu je v zájmu českých občanů," uvedla Právu Kubová.

Podle ní si NSZ vyžádalo statistiky předání soudních procesů do ciziny. "Podle Němcova vedení šlo o porušení loajality. Mezinárodní odbor měl patrně orgánu činnému v trestním řízení lhát, neboť pravdivá data příliš přesvědčivě ukazovala, jak moc byla kauza Katar mimořádná," podotkla dále.

Šéf byl proti odvolání Kubové

O tom, že v souvislosti s aférou katarského prince došlo na padání hlav, nedávno hovořila i nynější šéfka mezinárodního odboru ministerstva Marta Zavadilová, která již tehdy v odboru pracovala.

"Mohu potvrdit, že v době, kdy probíhala kauza Katar, odešlo bohužel několik našich odborníků," uvedla Zavadilová. A měla pravdu. Ministerstvo totiž kromě Kubové opustil i její nadřízený, ředitel mezinárodního odboru Richard Otevřel. Rezignoval sice sám, ale důvodem bylo právě odvolání Kubové, kterou si předtím vybral na post vedoucí trestního oddělení.

Také on nesouhlasil s postupem ministra i s verdiktem Nejvyššího soudu, který Němcovo rozhodnutí vydat Sáního do Kataru posvětil.

"Skutečně se mi nelíbilo, jakým způsobem byla ukončena ta kauza. Poté, co ministr rozhodl, že paní Kubová skončí ve své funkci, jsem i já odešel. S jejím odvoláním jsem nesouhlasil. Rozhodnutí ministra i Nejvyššího soudu nebyla správná, byť jsem je jako podřízený musel akceptovat. Veřejně jsem ale tehdy svůj osobní názor nemohl prezentovat. Ta atmosféra, jaká na ministerstvu za Němce vládla, to nedovolovala," pověděl Právu Otevřel.

Dimun: Obešla nadřízené

Němec na dotazy Práva nereagoval. Jeho tehdejší mluvčí Petr Dimun k případu ale řekl, že Kubová opakovaně obešla své nadřízené, že poskytovala anonymně své názory tisku, ale nikdy se nesouhlasně k ministrovu kroku nevyjádřila. "Také informace pro NSZ předala tajně bez vědomí svých nadřízených. Porušila všechny možné předpisy, což byl důvod jejího odvolání z funkce," prohlásil Dimun.

"Nemyslím si, že by paní Kubová někoho obešla. Byl jí dán pokyn ty informace NSZ poskytnout a podle mě ty materiály napsala velmi objektivně, přestože pak při jejím odvolání vedení ministerstva tvrdilo, že je v nich pošpinila," oponoval Otevřel.

Jednoznačně to odmítla i sama Kubová. "Není pravda, že bych někoho obcházela. Ty informace pro NSZ jsem předávala na příkaz svého ředitele (Otevřela). Se mnou se nikdo nebavil, ale já mohu říci, že jsem vůbec nic neporušila. Informace médiím jsem sice poskytla, ale až po mém odvolání. Z ministerstva mě vyštvali," podotkla Kubová, jež nyní pracuje v soukromém sektoru.

Současné vedení ministerstva se na Němcovo rozhodnutí v kauze Katar dívá rovněž kriticky. "Ministr Pospíšil už tehdy pana Němce za jeho postup kritizoval a nyní říká, že tím, že byla kauza prince předána do Kataru, ztratila ČR kontrolu nad případem," uvedla mluvčí ministerstva Zuzana Kuncová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám