Hlavní obsah

Potřebujete nový pas? Obrňte se trpělivostí

Začátek léta je vždy stejný - tisíce Čechů se vypraví k přepážkám úřadů, kde si žádají o vydání cestovních dokladů. A protože řada lidí nechává jeho pořízení na poslední chvíli, roste obliba tzv. rychlého pasu. I když je dražší a platí kratší dobu, zájemce ho dostane téměř na počkání.

Článek

Obrovský zájem o vydávání cestovních pasů je v Mladé Boleslavi. "V pondělí tady posedávali lidé na schodech magistrátu a čekali, až na ně přijde řada," řekl Právu tiskový pracovník mladoboleslavského úřadu Pavel Šubrt. "Za týden chceme jet do Chorvatska, tak musím požádat o rychlý pas. Sice je to dražší, ale rušit kvůli tomu dovolenou se mi nechce," říkal mu čekající ve frontě.

"Potřebujeme zapsat dítě do pasu, nějak jsme si to neuvědomili dřív," přiznala další žena. Podle Šubrta je žadatelů v těchto dnech asi o třetinu více než jindy. Například v pondělí přijaly úřednice kolem 150 žádostí a kolem stovky pasů vydaly.

Nápor byl i před kancelářemi v Kladně. "Je to každoroční problém. Ačkoli lidé vědí, že nejspíš v létě na zahraniční dovolenou pojedou, nechají to na poslední chvíli. Nejvíc lidí chodí v červnu a červenci, ale silný už začíná být i srpen, protože hodně lidí nechává dovolenou až na období po hlavní sezóně," uvedla mluvčí kladenského magistrátu Petra Kučerová.

Přibývá žádostí o rychlopasy

"Zájem o vydávání pasů se zvyšuje, nejvíce žadatelů chodí v pondělí, kdy jsou čekací lhůty kolem tři čtvrti hodiny, naopak třeba v úterý bylo prázdno. Přibývá i zájemců o takzvané rychlopasy, proti minulému měsíci narostly žádosti asi trojnásobně, přestože pasy mají jen půlroční platnost a stojí 1500 korun. Hotové pasy jsou v současné době k vyzvednutí do 14 dnů," uvedla pro Právo vedoucí správního odboru liberecké radnice Jitka Štíchová.

Na oddělení osobních dokladů královéhradeckého magistrátu mají pro vydávání dokladů otevřeno čtyři dny v týdnu. Podle slov vedoucího správního oddělení Jana Kosiny se tvoří fronty hlavně v pondělí. Problémy jsou podle něj hlavně od doby, kdy se u nás začaly vydávat E-pasy se strojově čitelnou zónou a nosičem biometrických údajů.

"Před tím si občan mohl objednat vydání pasu na každém matričním místě v kraji. Dnes musí přijet i s malými dětmi k nám až z té nejvzdálenější vísky nebo samoty. O tom se nedá tvrdit, že jde o přiblížení stání správy občanům. Někteří nám svou nespokojenost dávají hlasitě najevo," poznamenal Kosina.

Vysoký počet žadatelů o cestovní pasy vyřizují během posledních týdnů pracovníci magistrátu v Olomouci. "Někdy se stává, že všechny žadatele nestačíme do konce pracovní doby vyřídit. V průběhu června jsme měli v úředních dnech až 400 žádostí," řekla Právu Hana Kovácsová z olomouckého magistrátu. Kvůli množství žádostí a náročnosti vyřízení nových cestovních dokladů rozšířili už před dvěma měsíci úřední hodiny pracoviště na třídě Kosmonautů.

Zájem už od května

V městské části Praha 13 zaznamenali nárůst zájmu o nové pasy už v květnu. "Poptávka kulminovala v červnu, když jsme vyřizovali kolem 70 až 100 žádostí denně v dlouhých úředních dnech," říká Jakub Truschka z tiskového odboru radnice. "Denní průměr od začátku července dělá obvyklých asi padesát žádostí," shrnuje Jakub Truschka.

Na některých místech Moravskoslezského kraje dokonce očekávali mnohem větší zájem o výměnu pasů. "Myslíme si, že mnoho lidí využívá možnosti cestovat po zemích Evropské unie jen na občanský průkaz. Přece jen je pro někoho šest set korun za nový pas dost peněz a bez cestovního pasu se obejde," uvedla Dagmar Veličková z Městského úřadu v Novém Jičíně.

Čekací lhůty pro vydání cestovních dokladů se v jihomoravské metropoli Brně poněkud prodloužily, fronty se ale netvoří. Týdně požádá úředníky magistrátu o nový pas v průměru 1080 lidí, za stejný časový úsek cestovní doklad dostane zhruba 1210 žadatelů.

"Zpracování žádostí o cestovní doklady se strojově čitelnými údaji, které se vydávají od 1. září loňského roku, je časově náročnější než v předešlých letech. Snímek obličeje se pořizuje přímo na přepážkách, největší časová prodleva je zejména u dětí, imobilních a starších občanů," uvedla Ivana Shromáždilová z Odboru správních činností brněnského magistrátu. "Lidé se ale mohou objednat přes internet a tím se vyhnou dlouhému čekání," podotkla Shromáždilová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám