Hlavní obsah

Paroubek přiznal, že o jednání své vlády o radaru nevěděl

PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v neděli uvedl, že jeho bývalá vláda vedla předběžná jednání o umístění části protiraketové základny USA v ČR, on se ale o tom dověděl až krátce před sněmovními volbami loni v červnu. Dodal, že ho o tom neinformoval nikdo z jeho ministrů, ale americký velvyslanec. Řekl to v Otázkách Václava Moravce na ČT.

Článek

"Nevím, kdo mě o tom zpravil. Myslím, že to byl dokonce americký velvyslanec," poznamenal Paroubek.

Doplnil, že jeho kabinet vedl jen expertní jednání, žádné vládní usnesení z nich nevyplynulo. Fakt, že o této otázce nebyl informován, označil za chybu. "Bylo to tak důkladně utajeno na ministerstvu obrany, že jsem to prostě nevěděl," uvedl Paroubek. Obranu tehdy řídil Karel Kühnl (US-DEU).

Paroubek zopakoval, že ČSSD nadále požaduje, aby se k případnému umístění radaru konalo v ČR referendum. Vláda musí respektovat, že většina lidí je proti, dodal Paroubek.

Klvaňa: Zatím nezvládáme komunikaci s veřejností

"Pro referendum není jediný důvod. Nejedná se o ztrátu suverenity nebo o změnu Ústavy, jde jen o zvýšení bezpečnosti ČR," uvedl mluvčí vlády pro problematiku amerického radaru Tomáš Klvaňa. Podle něj bude veřejnost konzultována na fórech, na podzim pak odstartuje informační kampaň.

Radar americké protiraketové obrany by mohl stát u obce Míšov na Plzeňsku. [celá zpráva] Měření, která v této oblasti experti provedou, rozhodnou o případném umístění části základny v Česku. "Záležitost zkoumání a finálních měření je otázkou několika dní, a neměla by trvat dlouho," řekl.

Přesná lokalita pro měření leží dva kilometry od Míšova, zhruba 90 kilometrů jihozápadně od Prahy. Některé starosty v Brdech záměr vlády nepříjemně zaskočil, vybudování základny v blízkosti Míšova chtějí zabránit společnými silami. Pětatřicet starostů se dohodlo, že budou koordinovat další kroky směrem k politikům, vládě a médiím. [celá zpráva]

Podle Klvani vláda veřejné mínění nepodceňuje. "Je to pro nás signálem, že zatím nezvládáme komunikaci, a musíme s těmi starosty hovořit daleko intenzivněji a používat daleko jasnějších argumentů," řekl Klvaňa. Do Brd se chytá následující týden, chce mluvit s některými starosty.

Reklama

Související témata:

Související články

Radar by mohl být u Míšova v Brdech

Bezpečnostní rada státu v úterý souhlasila s tím, aby další technická měření ohledně umístění radaru v Brdech probíhala v lokalitě Míšov na Plzeňsku. Česko...

Výběr článků

Načítám