Hlavní obsah

ČSSD představí uchazeče o Hrad v září, Zeman to nebude

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kandidátem ČSSD do prezidentských voleb nebude expremiér Miloš Zeman. Sociální demokraté, lidovci a zelení by mohli oznámit jméno vlastního kandidáta, který se postaví současné hlavě státu Václavu Klausovi, v září. V nedělních Otázkách Václava Moravce to uvedl předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Článek

"Zemana mohu vyloučit, nemá o to ani zájem," odpověděl Paroubek na otázku, jestli je Zemanovo jméno mezi možnými kandidáty.

Příští prezident by podle šéfa sociální demokracie měl být proevropský, nadstranický a měl by mít pochopení pro sociální situaci občanů.

Jako příklad uvedl exprezidenta Edvarda Beneše. "Ten říkal: Mám takové názory, jaké má vláda," poznamenal Paroubek. Klaus je podle něj příliš aktivistickým prezidentem. "Každý pozná, na které straně stojí," poznamenal Paroubek.

Jméno společného kandidáta ČSSD, lidovců a zelených v září

Mezi sociálními demokraty, lidovci a zelenými probíhají podle Paroubka nyní první sondáže. "V druhé polovině září to (jméno) může být oznámeno," sdělil. Dodal ale, že pokud nebude mezi stranami existovat dohoda, levice si bude muset vybrat vlastního kandidáta. Společný kandidát bude však muset podle něj být přijatelný i pro komunisty.

"Dvě, tři jména tady jsou," řekl Paroubek bez toho, aby je upřesnil. Předseda ČSSD ale podotkl, že termín není závazný. "Pokud budeme vidět, že jednání vedou k nějakému konci, tak nějaký týden nehraje roli," řekl.

Předseda legislativní rady vlády a bývalý předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda zopakoval stanovisko své strany, podle které bude kandidát znám na podzim, v září nebo v říjnu. "Nyní se k tomu nebudeme vyjadřovat," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám