Hlavní obsah

Lidé berou hrady a zámky útokem

– BEČOV
Právo, František Kšajt

Hrady a zámky se staly vítaným cílem turistů v těchto dnech volna. Návštěvnický rekord padl během uplynulých dvou svátečních dnů ve státním zámku a hradu Bečov na Karlovarsku, který je známý především unikátní románskou památkou, relikviářem sv. Maura, druhým nejcennějším historickým zlatým pokladem země po korunovačních klenotech.

Článek

"Ve čtvrtek přišlo 905 lidí, v pátek pak 986 osob, celkem 1891. Zámecký provoz jel na doraz. V pátek byla provozní doba prodloužena a vypraveny další tři prohlídky oproti standardu. Odbavit návštěvníky se dařilo jen s vypětím všech sil a hlavně díky osobnímu nasazení průvodců a pokladní," informoval Právo zástupce kastelána v Bečově Ondřej Cink.

Ani ochrana vzácného souboru sbírek v Národní kulturní památce Státní zámek a hrad Bečov  nebyla podceněna a vzhledem k vlhkému počasí běžely naplno odvlhčovače. Bečovský zámek je relativně malý a jeho průchodnost je dispozičně omezena. Zatímco běžná horní hranice návštěvnosti se pohybuje kolem 600, tentokrát se podařilo umožnit prohlídku zhruba 300 lidem navíc. Největší zájem byl tradičně o třetí návštěvní okruh, který v sobě spojuje obě standardní trasy: okruh relikviáře sv. Maura a okruh zámeckých interiérů.

Navíc je na zámku vystavena i maketa relikviáře sv. Maura, kterou vyrobili školáci ze základní škole v Doudlebech nad Orlicí. Truhlice je z lepenky, sošky jsou z plastelíny a jako drahokamy posloužily bonbóny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám