Hlavní obsah

Magické sedmičky rozpoutaly svatební šílenství

Právo, jan
PRAHA

Sňatkové šílenství zachvátilo celé Česko. Magické sobotní datum se třemi sedmičkami zlákalo nebývale mnoho dvojic, aby si řekly své ano. Na hradě, hipodromu, v zooparku, ale i v tradiční obřadní síni, tam všude budou 7. 7. 2007 svatební obřady.

Článek

"Sedmička je velmi proměnlivé číslo. Je kreativní a trošku nevypočitatelné. Lidé, kteří se v takový den vezmou, mohou očekávat manželství jakékoli, jen ne nudné. Bude to trošku Itálie, ale rozhodně nespadnou pár týdnů po sňatku do stereotypu," soudí chomutovská numeroložka Camilla Karolinss.

Na kladenském magistrátu mají na sobotní datum nahlášeno 7 svateb a jedno registrované partnerství. To je asi dvojnásobný počet než jindy. "Zřejmě si lidé myslí, že to nějak pomůže nebo ovlivní vztah," smála se mluvčí radnice Petra Kučerová s tím, že žádné speciální místo není objednáno. Mezi kuriózní svatby patřil ale asi před dvěma lety obřad v porodnici. "Nějak to ženich s nevěstou dřív nestihli, a tak to bylo opravdu na poslední chvíli," vzpomínal kladenský primátor Dan Jiránek.

O sobotní svatby je mimořádný zájem i v Pardubicích. "Žádosti o svatbu na radnici jsme začali nabírat již 1. listopadu loňského roku, na Kunětické hoře a na pardubickém zámku 17. ledna," řekla Právu vedoucí matriky Zdeňka Havlíčková.

Zavřené zámky

Magické sobotní datum se odrazilo také na zájmu o svatební obřady v romantickém novorenesančním zámku Velké Březno na Ústecku. "Denní kapacita deset svateb byla původně zcela vyčerpána, ale dvě dvojice, které si obřad zajistily již loni v říjnu, nevydržely, takže ještě máme okénko," přiznal Právu kastelán Miloš Musil.

Kvůli nezvykle vysokému počtu objednaných svateb bude pro návštěvníky uzavřen v sobotu například zámek v Tovačově na Přerovsku. Podle kastelána Jaroslava Dostála se na zámku uskuteční osm obřadů, což je skoro třikrát více než v jiné soboty.

"Zájem byl obrovský a mnoho zájemců jsme museli odmítnout," řekla bez rozmýšlení kastelánka zámku Častolovice na Rychnovsku Jana Sehnalová, s tím, že sedmého července si v malebném zámku řekne své ano sedm párů.

Praskat ve švech bude také populární zámeček Belcredi v Brně-Líšni, bude tu čtrnáct svateb. Kvůli obrovskému zájmu bude v sobotu zavřen zámek v Rájci na Blanensku, do manželství zde vstoupí deset párů.

Dosavadní rekord překročené desítky obřadů za jeden den překoná i matrika oblíbené Telče. V jejím spádovém obvodu proběhne 18 svateb. Podělí se o ně obřadní síň radnice, zámek i hrad Roštejn a místní kostely. Mekku romantiků si jako kulisy pro manželský slib volí také řada párů z ciziny. Zahraničí budou v sobotu reprezentovat dva ženiši, Švýcar a Slovák. "Jeden obřad jsme překládali na jiný termín - snoubenci přišli s tím, že kvůli všeobecnému svatebnímu šílenství už nesehnali, kdo by jim uvařil a zahrál. Ale přišli nám to říct s jistou úlevou: nějaký numerolog prý se nechal slyšet, že toto sedmičkové datum není pro uzavření sňatku vhodné," vylíčila matrikářka Renata Koníčková. A jak dodala, už nyní v Telči evidují dva zájemce na další zajímavé datum - 8. 8. 2008.

Do manželství doplují lodí

Mnoho lidí si chce vstup do manželství zřejmě ještě lépe - kromě data - zapamatovat. Oddávat se tak bude i na řadě nezvyklých míst. Na severu Čech to bude například v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově, v areálu Loučky u Litvínova či na mosteckém hipodromu. Na dostihovém závodišti se bude konat dokonce hromadná svatba pěti párů.

Do manželství dopluje i pár z Břeclavska, v sobotu je tam po Dyji doveze loď Svatopluk.

Bohumíně na Karvinsku bude podle mluvčí místní radnice Lucie Balcarové poslední sobotní svatba motorkářská. "Po obřadu budou novomanželům, kteří jsou vášnivými motocyklisty, přát jejich přátelé na silných strojích, takže motorky budou sedmého sedmý před radnicí pořádně burácet," dodala Balcarová.

Jedním z nejluxusnějších míst pro konání svateb v Praze 1 je Vrtbovská zahrada. Plné ruce práce budou mít i matrikářky v Praze 2. Zdejší specialitou je viniční altánek v parku Gröbovka. Také sem se zamilované páry hlásily s mnohaměsíčním předstihem, když plánovaly datum svatby. "Na tento den máme zcela plno. V altánu budeme 7. července oddávat deset párů, na Novoměstské radnici pětadvacet," řekla Právu matrikářka druhé městské části Kateřina Nebeská.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám