Hlavní obsah

Odkaz Mistra Jana Husa připomenula ekumenická bohoslužba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HUSINEC/PRACHATICKO

Ve čtvrtek si lidé připomněli odkaz Mistra Jana Husa, od jehož upálení letos uplynulo 592 let. V jeho rodném Husinci se konala ekumenická bohuslužba, kterou vedli zástupci tří církví. Spolu s účastníky mše se modlili za udržení lidských hodnot, které Hus požadoval a které jsou platné i dnes.

Článek

Památku Mistra Husa si připomínají lidé i na řadě dalších míst v Česku, například při tradiční mši v pražské Betlémské kapli.

"Pravda to nemá jednoduché na tomto světě. Většinou ti moudří a zbožní jsou ve skutečnosti pyšní a bezbožní. Příklad Jana Husa ať je povzbuzením a vzorem, že pravda nakonec zvítězí a svět bude v dobrých rukou," zmínil ve svém kázání v Husinci Pavel Hošek z Církve Bratrské.

Jan Hus

Reformní kněz Jan Hus vystudoval v letech 1390 až 1404 svobodná umění a teologii na Univerzitě Karlově. Kázal v Betlémské kapli na pražském Starém Městě, kritizoval církevní praxi a požadoval návrat k chudé církvi, za což na něj byla uvalena klatba.

Hus ale odmítl své učení odvolat a byl jako kacíř upálen. Jeho smrt posílila v českých zemích reformní hnutí kališníků. Papež Jan Pavel II. nad Husovou smrtí vyjádřil lítost. Neznamená to však jeho úplnou rehabilitaci, protože katolíci stále některé Husovy myšlenky považují za mylné. Datum Husova upálení je český státní svátek.

K Církvi československé husitské, národní reformační církvi, v první polovině dvacátého století milionové, se nyní hlásí méně než 100 00 lidí. Je tak po katolících a evangelících třetí nejpočetnější v českých zemích.

Připomenul také řadu historických postav i osobností z nedávné minulosti, které se svým bojem za pravdu přiblížily Husovu odkazu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám