Hlavní obsah

Hygienici si posvítí na dětské tábory

– LIBEREC

Hygienici zahájili kontroly letních dětských táborů v Libereckém kraji. Zaměří se při nich hlavně na zdravotní zabezpečení dětské rekreace, zajištění zásobování pitnou vodou, způsob stravování, dodržování vhodné skladby jídelníčku a pitného režimu. Pozornost věnují i režimu dne a vybavení lékárničky, uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

Článek

Podle hygieniků se v regionu uskuteční 98 táborů se 167 běhy. Zotavovat se v nich bude 10 747 dětí. Do stanů jede zhruba pětina z nich, ostatní budou ve stálých táborech. Vloni přitom dětské letní tábory v Libereckém kraji pořádalo 127 organizátorů, a to 210 běhů pro 12 450 dětí.

Nejoblíbenějším místem pro dětskou rekreaci je tradičně Českolipsko, kam se vydá asi 4800 dětí. Jejich cílem bývá hlavně Sloup v Čechách, Stvolínky, Svor, Mařenice, Hamr na Jezeře nebo Nedamov u Dubé. Na Liberecko jich přijede přes 2200, na Semilsko o stovku více. Nejméně táborů se uskuteční na Jablonecku, jen 12 pro 1300 dětí.

"Na Liberecku jsou tábory na Českodubsku, na loukách v okolí Raspenavy, ve Ferdinandově, Bílém Potoku a Lázních Libverda," uvedla mluvčí. Na Semilsku se jezdí děti zotavovat do Rakous u Turnova, na Vyskeř nebo Hrubou Skálu.

S lékarničkami bývají problémy

Vloni provedli hygienici v táborech 110 kontrol. Za zjištěné nedostatky uložili provozovatelům celkem 27 blokových pokut v celkové výši 19 700 korun. Objevili také dva neohlášené tábory, žádný ale nemuseli zakázat. Dětskou rekreaci nepřekazila žádná epidemie, horečnaté nebo průjmové onemocnění. Nejčastějšími prohřešky byly nedostatečný úklid v chatkách, chybějící zdravotní dokumentace dětí i doprovodného personálu, nepředložené rozbory pitné vody a nezajištěné léky v lékárničkách.

Nejvyšší pokutu, 5000 korun, vyměřili hygienici provozovateli tábora na Českolipsku. Hlavní vedoucí tábora neměl u sebe zdravotní dokumentaci, nevedli tam žádný zdravotní deník, lékárna byla špatně vybavená a málo bylo i toalet pro děti. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám