Hlavní obsah

Soudce změnil verdikt, desetiletá Tereza půjde z Motola do Říčan

– PRAHA

Soudce Obvodního soudu pro Prahu 8 zrušil předběžné opatření, podle kterého byla desetiletá Tereza hospitalizována na psychiatrickém oddělení nemocnice v Motole. Rozhodl, že dívku přemístí do městského zařízení Olivův dům u Říčan. Podle mluvčího soudu Martina Slováčka jde o zařízení na způsob dětského diagnostického ústavu.

Článek

Z nemocnice by podle Slováčka měla být Tereza převezena ve čtvrtek a v Olivově domě zůstat do doby, než znalci posoudí její zdravotní stav. Nemocnice podle mluvčí Evy Jurinové zatím vyjádření soudu nedostala. Nemohla proto určit dobu dívčina přemístění.

"Zařízení bude pro holčičku vhodnější a motolská nemocnice sdělila, že ji nemá na co léčit," vysvětlil rozhodnutí Slováček.

Olivova dětská léčebna se zabývá hlavně léčbou opakovaných a dlouhodobých onemocnění dýchacích cest a kožních alergických onemocnění dětí. Pomáhá také dětem, jejichž rodiny se ocitly v obtížné sociální situaci. Program je alternativou ke státnímu systému péče o děti mimo vlastní rodinu, kde jsou děti ze sociálních důvodů umisťovány do ústavů společně s dětmi drogově závislými, výchovně problémovými či dokonce pachateli i těch nejzávažnějších trestných činů.

Podle ministryně je opomíjen zájem dítěte

S novým rozhodnutím soudu ale není spokojená ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková (SZ), která to předchozí tvrdě kritizovala.

"Zájem dítěte je stále opomíjen," uvedla. Soudce podle ní pouze přemístil dívku z jednoho zařízení do druhého, stále ale porušuje její právo na odpočinek. Umístění do dalšího nového prostředí může podle ní být pro Terezku velmi traumatizující. V případu by se prý mělo více využít služeb terénní péče, zajistit by se měl i zprostředkovatel, který by pracoval s rodiči a pomohl jim se domluvit.

S převozem dívky naopak souhlasí ředitelka dětské psychiatrické léčebny v Opařanech na Táborsku Iva Hodková. Motolské pracoviště sice považuje za špičkové a z odborného hlediska by prý dívce pobyt v něm neublížil, roli ale podle Hodkové hraje i negativní společenský pohled na psychiatrii. Z toho důvodu bude pro Terezu lepší, když bude v Říčanech, řekla Hodková.

Terezin otec: Klausova iniciativa je protiústavní

Soudce Miloslav Sládek v případu znovu rozhodl v úterý. Ve středu soud rozeslal rozhodnutí všem zúčastněným stranám včetně nemocnice. Vzhledem k jejímu stanovisku začal Sládek v pondělí hledat pro Terezu jiné zařízení, kde by mohla být diagnostikována. Podle lékařů je totiž dívka zdravá a není důvod, proč by měla zůstat na klinice, kde je hospitalizována od 25. června.

O to, aby se případem neprodleně znovu zabýval, požádal Sládka také prezident Václav Klaus. [celá zpráva] Rozhodnutí soudce kritizovali také psychiatři, ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas či ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková. [celá zpráva] Advokát Tomáš Homola podal na soudce trestní oznámení, ve kterém žádá prověřit, zda jeho rozhodnutím nebyla dívka zbavena osobní svobody.

Proti Klausově kroku se postavil otec Terezy Lubomír Choc, který je podle něj protiústavní. Choc uvedl, že prezident se neseznámil s okolnostmi případu a pokusil se ovlivnit rozhodnutí nezávislého soudu. Terezin otec také kritizuje přístup nemocnice, která podle něj nerespektovala rozhodnutí soudu a namísto poskytnutí řádné péče "svým laxním přístupem zmařila smysl soudního jednání". Podle Jurinové však lékaři po vyšetření Terezky zjistili, že je psychicky v pořádku, a že není důvod k hospitalizaci.

Za statečný a profesionální postup naopak Choc označil první rozhodnutí soudce Sládka. Vítá také jeho současné rozhodnutí předat dceru do dětské léčebny, kterou považuje pro Terezku za vhodnější.

Hospitalizaci Terezy žádala matka

Podle mluvčího soudu pro Prahu 8 soudce při prvním rozhodnutí postupoval na základě informací, které měl o zdravotním stavu dítěte k dispozici. Soudce prý neznal jiné zařízení, kam by mohl dítě na diagnostický pobyt poslat, a v rodině ji kvůli tamějším poměrům nechat nemohl. Matce už byly uloženy pokuty v řádu desetitisíců korun za to, že bránila otci stýkat se s dcerou.

V odůvodnění prvního rozsudku, který lze nalézt na webových stránkách sdružení Spravedlnost dětem, Sládek píše, že matka o hospitalizaci dcery opakovaně žádala a že Terezčin zdravotní stav je zhoršený. Dívka podle soudce potřebovala neutrální prostředí, aby si odpočinula od konfliktních vztahů v rodině. Prostředí nemocnice mělo podle něj také přispět k vypracování objektivního znaleckého posudku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám