Hlavní obsah

Klaus žádá změnu verdiktu, který poslal dívku do blázince

PRAHA

Podle prezidenta Václava Klause by se soud měl neprodleně znovu zabývat případem desetileté Terezy. Soudce Miloslav Sládek ji nařídil umístit na psychiatrii kvůli sporům rodičů o právo s dítětem se stýkat. Z psychiatrického oddělení nemocnice v Motole se na Klause obrátila dopisem s prosbou o pomoc sama dívka.

Článek

Mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 8 Martin Slováček uvedl, že Sládek již v případu znovu rozhodl. Ve středu podle něj rozešle soud rozhodnutí všem zúčastněným stranám včetně nemocnice. Vzhledem k jejímu stanovisku začal Sládek v pondělí hledat pro dívku jiné zařízení, kde by mohla být diagnostikována.

Mluvčí nemocnice Eva Jurinová řekla, že nemocnice neshledává důvod, proč by měla dívka zůstat na klinice. V dřívějším vyjádření lékaři uvedli, že nebyly vyčerpány možnosti ambulantní léčby.

Tereza Klause poprosila, aby urychlil vyšetření případu

Tereza Klausovi napsala, že by ráda strávila letní prázdniny jako ostatní děti, a poprosila ho, aby pomohl urychlit řešení jejího případu.

Klaus si vyžádal odborné stanovisko nemocnice. "Na základě tohoto, pro něho zcela přesvědčivého a jednoznačného stanoviska motolské nemocnice, požádal soudce Sládka, aby se případem neprodleně znovu zabýval a své původní rozhodnutí pokud možno změnil," uvedla Alena Veliká z prezidentské kanceláře.

Podle Slováčka soudce při prvním rozhodnutí postupoval na základě informací, které měl o zdravotním stavu dítěte k dispozici. O hospitalizaci Terezy prý usilovala i její matka. Podle mluvčího neznal soudce jiné zařízení, kam by mohl dítě na diagnostický pobyt poslat, a v rodině ji prý kvůli tamějším poměrům nechat nemohl. Matce už byly uloženy pokuty v řádu desetitisíců korun za to, že bránila otci stýkat se s dítětem.

Experti rozsudek kritizují

Rozhodnutí soudce Obvodního soudu pro Prahu 8 kritizují prezident Asociace evropských psychiatrů Cyril Höschl, děkanové všech tří lékařských fakult Univerzity Karlovy i ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík.

Ministryně pro lidská práva a menšiny Džamila Stehlíková (SZ) požaduje, aby byla dívka co nejrychleji z psychiatrické léčebny propuštěna. Ministryně chce také posoudit, zda rozhodnutí soudce není v rozporu s Úmluvou o právech dítěte, která například říká, že zájem dítěte musí být předním hlediskem při jakékoli činnosti týkající se dětí.

 "Jako ochránce lidských práv a v neposlední řadě jako psychiatr jsem přesvědčena, že pobyt  zdravého dítěte v psychiatrickém zařízení nejen postrádá smysl, ale stigmatizuje dítě a má negativní vliv na jeho duševní vývoj, o porušení  ochrany soukromí dítěte a traumatizující medializaci případu nemluvě," uvedla Stehlíková.

Ke kritice se v úterý přidal i ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). Rozhodnutí podle něj bylo "jemně řečeno" nešťastné. Stejně jako Stehlíková poznamenal, že exekutiva v tomto případě nemá možnost reagovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám