Hlavní obsah

Paroubek: Na rozdíl od Topolánka jsem své ženě všechno řekl

Právo, Jitka Götzová

Předseda ČSSD Jiří Paroubek o víkendu oznámil, že se rozvádí se svou ženou Zuzanou a nyní žije s novou partnerkou Petrou Kováčovou.

Článek

Co je pravou příčinou vašeho rozchodu s manželkou: rozdílné názory, nebo vaše nová přítelkyně Petra Kováčová?

Nedá se to tak jednoznačně říci. To i to. Po osmadvaceti letech manželství, které bylo, myslím, velmi dobré, velmi hezké, nicméně přešlo v těch posledních letech do určitého stereotypu.

Může být rozchod skutečně přátelský, jak jste uvedli ve společném prohlášení?

Ano, alespoň tak to probíhá. Věřím, že nebude důvod k něčemu jinému. Kromě toho si myslím, že zůstaneme přáteli, že se budeme dále stýkat.

Důkazem má být i to, že jste se dohodli na rozdělení společného majetku?

Určitě. I to, že jsme se dohodli na podpoře veřejně prospěšných aktivit mé manželky.

V písemném prohlášení jste uvedl, že se na těchto dobročinných aktivitách chcete výrazněji podílet po ukončení své politické kariéry. Jak si to vysvětlit časově? Naznačujete, že byste odešel brzy z politiky?

To netvrdím. To si myslím, že někdy za těch pět sedm let. Aby bylo jasné, že zájem spolupracovat s manželkou po rozvodu opravdu mám.

Ale může se stát, že občanské sdružení na pomoc dětem, které vaše manželka založila, po vašem rozchodu už nebude mít takové úspěchy. Co si budeme povídat, je rozdíl podporovat sdružení manželky šéfa nejsilnější opoziční strany a řadového občana, kterým se pak paní Zuzana stane?

Myslím, že její slušné výsledky se neobjevují na stránkách novin, jak by si zasloužily. Kdyby bulvár více věnoval prostor její práci než našemu rozchodu, tak by se každý mohl o tom přesvědčit. Jednak může sama ukázat, co umí, a jak jsem řekl, jsem připraven jí maximálně pomoci.

Hodláte váš vztah s Petrou Kováčovou završit sňatkem?

To je opravdu velmi předčasná úvaha. Tím jsem se ještě neobíral.

Vaší přítelkyni je 34 let, je o dvacet let mladší než vy. Plánujete rodinu?

To je také velmi předčasné. Tím jsem se opravdu také nezabýval.

Nemáte obavu, že rozvod může ovlivnit přízeň vašich voličů?

Tím, že budeme spolupracovat dále, tak se nedomnívám, že by se něco takového mohlo stát. Kromě toho si myslím, že k něčemu takovému - řekl bych k takové formě čestného rozchodu - neměl nikdo zatím v Čechách odvahu. Lidé mou otevřenost ocení.

Politolog Doležal se nechal teď slyšet, že jsem kritizoval pana Topolánka kvůli jeho mimomanželskému vztahu před volbami do Poslanecké sněmovny. Tak musím říci, že se nechal Topolánek fotografovat s celou rodinou, dokonce i s vnučkou, takže si to pan Doležal pamatuje velmi špatně. Kromě toho jsem přesvědčen, že je kvalitativní rozdíl mezi rozchodem naším a Topolánkových. Pan Topolánek dodneška nedokázal manželce nic říci.

Jenže vy jste se také scházel se slečnou Kováčovou delší dobu, což zachycují fotografie.

Bylo to na profesionálním vzájemném vztahu, na různých ambasádách, třeba i ve Státní opeře, když ona pracovala pro někoho jiného. Jestli si to bulvár vykládá nějak jinak...

Chcete říci, že šlo jen o náhodná setkání?

Myslím, že to vesměs byla setkání náhodná nebo kdy tam byla prostě se mnou, že tam spolupracovala s někým jiným, takže je to trošku něco jiného. Jak říkám, já jsem měl odvahu říci věci manželce otevřeně.

A to jste o svém novém vztahu řekl manželce už před několika měsíci?

Ano, za přítomnosti syna. Nikdo nemůže tvrdit, že jsem to nedokázal rodině říci.

Reklama

Související témata:

Související články

Paroubek oznámil rozvod s ženou Zuzanou

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se rozvádí se svou ženou Zuzanou Paroubkovou. Novinkám to oznámil Paroubkův tiskový mluvčí Jiří Ovčáček. Rozvodové řízení...

Výběr článků

Načítám