Hlavní obsah

Vodní skútry mohou od srpna na Vltavu i Labe

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vodní skútry se už v srpnu vrátí na Vltavu a Labe. Ministerstvo dopravy totiž vydá novou vyhlášku, která zruší zákaz letní plavby, jenž pro období od 15. června do poloviny září platil po skútraře pět let.

Foto: Profimedia.cz
Článek

"Ministr dopravy Aleš Řebíček vyhlášku podepíše v průběhu července a ta pak nabude účinnosti 1. srpna," řekl Právu mluvčí MD Karel Hanzelka.

Jak však upozornil, letní provoz bude povolen pouze v některých lokalitách zmíněných řek a vždy to bude řešeno v rámci samostatného řízení za účasti příslušné obce.

"Konkrétně by mělo jít o Libochovany, Roztoky u Prahy, Prackovice nad Labem, Lysou nad Labem, Račice, Štěchovice, Prahu 6 a 8, Kralupy nad Vltavou, Nový Vestec, Štětí a Malé Žernoseky," upřesnil Hanzelka.

Celorepublikový zákaz letní plavby prosadil pro plavidla se spalovacími motory v roce 2002 tehdejší ministr životního prostředí Miloš Kužvart po tvrdém sporu se šéfem resortu dopravy Jaromírem Schlingem. Vznikla kontroverzní vyhláška č. 241, kterou nadšeně přivítali zejména osadníci na Slapech i Orlíku, jimž hlučné skútry o prázdninách znepříjemňovaly život.

S letním zákazem se nesmiřovali

Vodní skútraři se ale s letním zákazem nesmiřovali. Loni se Česká sportovní asociace vodních skútrů dohodla s plavební správou, že v Čechách by mohlo být osm míst a na Moravě další tři, kde půjde na skútrech jezdit i v prázdninovém období bez toho, že by ohrožovaly plavce či narušovaly životní prostředí.

Přimět ministerstvo dopravy ke zrušení zákazu se asociace snažila i protestními akcemi. Například letos v dubnu její členové přivezli před pražskou budovu MD na valnících dvě desítky vodních skútrů a vyznavači rekreační plavby pět motorových lodí. Chystaná blokáda se ale nekonala. MD požadavkům ustoupilo a o podobě nové vyhlášky pak jednala společná komise.

"Rozhodnutí MD letní zákaz na vybraných úsecích řek zrušit jsme velmi uvítali. Rozhodně totiž nepožadujeme, aby se skútry v létě vrátily i na přehradní nádrže," řekl Právu předseda asociace Miroslav Dražil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám