Hlavní obsah

První dva týdny prázdnin budou chladnější

ČESKÁ REPUBLIKA

Ačkoliv jaro bylo letos nezvykle horké a teploty v květnu a v červnu dosahovaly 25 stupňů, první letní měsíc podobné extrémy nezopakuje. Až do poloviny července budou teploty podprůměrné a bude hodně pršet. Počasí se bude podobat tomu z posledních dnů.

Článek

"Nejtepleji bude v neděli, a to 25 až 29 stupňů, a v pondělí, kdy by mělo být 27 až 30 stupňů. Pak se začne ochlazovat, a to až o 10 stupňů," řekla Právu Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Zatímco v neděli bude pršet málo, v pondělí přijdou od západu vydatné srážky. Teploty by se v týdnu měly pohybovat mezi 20 a 25 stupni. Přeháňky a bouřky hrozí i o svátečních dnech, které letos výhodně vycházejí na čtvrtek a  pátek a hodně lidí tak využije toho, že za tři dny dovolené (od pondělí do středy) získá volno celý týden.

Velmi nízké budou noční teploty. Většinou nepřesáhnou v průměru 12 stupňů.

Česko ve středu a ve čtvrtek zasáhl studený vzduch. Na Sněžce ve středu sněžilo a teploty byly lehce pod bodem mrazu. Naměřili tu -0,3 stupně Celsia.

Chladnější počasí paradoxně zlepšuje podmínky ke koupání. Sinice, které u citlivých lidí mohou vyvolat podráždění, se lépe množí v horkém počasí. Chladno jim nepřeje. Hygienici proto koupání nedoporučili zatím jen v několika nádržích v Česku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám