Hlavní obsah

Odborníci: Dát dítě kvůli rozvodu rodičů do blázince je tvrdé

Právo, Petr Blahuš, Kateřina Beránková
PRAHA

Soudci a odborníci se nedokáží shodnout, zda je rozsudek Obvodního soud pro Prahu 8, který nařídil Markétě Smutné předat svoji desetiletou dceru do péče psychiatrů v motolské léčebně, správný a adekvátní. Soud tak rozhodl poté, co konstatoval u matky nezvládnutí rodičovské role tím, že bránila otci Terezy se s ní stýkat.

Článek

Podle předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičkové je rozsudek systémovým týráním dítěte. "Je to naprosto nepřijatelné. Dítě má právo stýkat se s rodičem, ale nemá povinnost. Nerealizují se tady práva dítěte, ale práva rodičů, a to dost brutálním způsobem. Hlavním hlediskem při rozhodování musí být zájem dítěte," řekla Právu Vodičková.

"S něčím podobným jsem se během své kariéry ještě nesetkala, i když zákon to umožňuje. Pravděpodobně šlo o výjimečný případ, který si také vyžadoval výjimečný přístup," podotkla k tomu soudkyně, která si však nepřála být jmenována. "Osobně bych v případě, kdy matka nezvládá svoji výchovnou úlohu, takto nepostupovala. Vyřešila bych to odejmutím dítěte z její péče a přikázáním ho do péče druhému rodiči," řekla.

Otázkou podle ní také zůstává, zda tento způsob řešení problému, tedy odeslání dítěte na uzavřenou kliniku, nevyvolá více škody než užitku.

Soudce obvodního soudu Miroslav Sládek, který o umístění Terezky do léčebny rozhodl [celá zpráva], svůj verdikt ve vysílání TV Nova odůvodnil mimo jiné jejím zhoršujícím se zdravotním stavem. Takové opatření podle něj může u dítěte v tomto věku mít ještě smysl. "Čím později, tím je to horší," řekl TV Nova. Zároveň však připustil, že takové řešení vždy odnáší i dítě.

Nemocnice ve čtvrtek rozhodla, že dítě propustí, protože je zdravé, soudce to ale zakázal.

Soudce: Zavřít by měli spíš rodiče

S tím souhlasí i ředitelka nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová. "V prvé řadě je to určitě pochybení rodičů. Rozhodnutí soudce vidím jako velmi tvrdé. Trestá dítě a ne rodiče za neschopnost se dohodnout," uvedla.

Podle dalšího z oslovených soudců, který si nepřál být jmenován, způsobují oba rodiče Terezce svou neschopností se domluvit a vzájemnou nenávistí těžké trauma. "Osobně si myslím, že by v tomto případě měl soud zavřít, ať již do vězení, nebo do blázince, spíše než dítě oba jeho rodiče," řekl Právu pražský soudce.

Uznal však také, že už několikrát zažil případ, kdy soud musel po předchozích opakovaných podmínečných odsouzeních poslat "natvrdo" do vězení matku, která odmítala umožnit svému exmanželu soudem nařízený styk s jejich dětmi. Jiný soudce odvolacího senátu sice připustil, že se laické veřejnosti může zdát rozhodnutí soudu necitlivé, ale na věc je podle něj nutno se dívat i z jiného úhlu pohledu.

"Český stát už několikrát musel platit za svou neschopnost vymoci rozhodnutí svých soudů na matkách, které odpírají svým bývalým manželům a druhům styk s jejich dětmi. A nebyly to malé peníze, které jsme pak kvůli tomu museli zaplatit my všichni, kdo řádně platíme daně," zdůraznil soudce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám