Hlavní obsah

V Noříně už vybili i chovy u obyvatel obce

Právo, Novinky, Ladislav Schejbal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NOŘÍN

Nořín na Orlickoústecku zažil během středeční noci hromadnou likvidaci brojlerů chovaných Zemědělským obchodním družstvem Zálší. Po předchozích přípravných opatřeních zahájil štáb hasičů, veterinářů a vojáků kolem dvacáté hodiny likvidaci 27 800 kusů drůbeže, patnáct minut po třetí hodině ranní byla hromadná likvidace dokončena. Každou minutu tak přišlo o život 64 kusů.

Článek

"Velitel zásahu po dohodě s veterináři rozhodl o stejném způsobu usmrcení jako v Tisové, kdy jednotlivé kusy byly vynášeny do připravených kontejnerů a šetrným a rychlým způsobem utraceny.

"Jednorázové zaplynování celého chovu nebylo možné z důvodu nevyhovujícího technického stavu objektu," řekla Právu krajská mluvčí hasičů Vendula Horáková.

K úmrtí dojde po prvním nadechnutí plynu

"Drůbež byla odchytávaná do šesti plastových popelnic a pomocí teleskopického manipulátoru dopravena ke kontejneru naplněným oxidem uhličitým," popsal způsob usmrcení Radek Axmann z krajské hygienické stanice Pardubice.

K usmrcení ptáků dojde v podstatě během jediné sekundy, bezprostředně po prvním nadechnutí plynu. Kontejner je hermeticky uzavřen. V okamžiku jeho naplnění se otevřou jeho otevírací víka o rozměru 40 krát 40 centimetrů, kontejner je dekontaminován a může odjet do asanačního podniku v Žichlínku ke konečné likvidaci.

Slepicím píchli injekci

Slepice drobných chovatelů byly utráceny injekčním eutanazikem způsobujícím zastavení srdeční činnosti a dýchacího centra v mozku. Tyto práce byly ukončeny kolem desáté hodiny dopoledne. Jednalo se o 200 kusů drůbeže z deseti chovných míst zdejších chovatelů. "Lidé spolupracovali, a práce tak byla dokončena velice rychle. Tuto činnost provádělo pohotovostní středisko pro likvidaci nákaz z Brna," dodal Axmann.

V poledne pak byla dokončena plošná dekontaminace celého objektu, kterou provedli hasiči společně s vojáky. Ta musí být "aktivní" dalších 24 hodin a teprve po ní přijde na řadu závěrečné mytí a dezinfekce objektu.

V Zálší čekají netrpělivě na další výsledky

Zemědělské obchodní družstvo (ZOD) Zálší čeká netrpělivě na výsledky dalších laboratorních vyšetření. Farmy v Tisové a Noříně dopadly negativně, ve hře jsou však ještě další farmy v Loučkách a v Zářecké Lhotě v sousedství Nořína.

"Zamezili jsme na nich veškerý přístup jiných pracovníků než ošetřovatelů," řekl Právu vedoucí živočišné výroby ZOD Zálší Vladislav Peterka. "Platí tu přísná dezinfekce, více se pro to bohužel dělat nedá. K dnešnímu datu máme obsazeny pouze dvě farmy ve Svatém Jiří - Loučkách, kde se nachází 55 tisíc broilerů a 10 tisíc krůt, a v Zářecké Lhotě, kde je umístěno zhruba 3300 krocanů, které jsme měli i v Tisové," dodal Peterka.

Stávající škody na postižených farmách v Tisové a Noříně již přesáhly pět miliónů korun.

Virus ptačí chřipky budí respekt

Likvidaci svých slepic a kachen vzali lidé z Nořína smířlivě bez emocí. Snad i proto, že byli na tuto hrozbu včas upozorněni a vzali tak celou smutnou událost jako nutné zlo. Mezi některými však panuje obava z přenosu ptačí chřipky zejména na děti.

"Přiznám se, že mám z nákazy ptačí chřipkou obavy," řekla Právu jedna z obyvatelek obce Zálší, pod které postižený Nořín správně patří. "Nebojím se nákazy z drůbežího masa, neboť to vždy řádně tepelně zpracuji, ale spíše z trusu, který vylučují ptáci. Mám dvě malé děti, a ty si mnohdy nevybírají, co dají do svých úst. Mohlo by se tak stát, že by mohly nepozorovaně sníst i nakažený trus," dodala.

"Je sice možné, že se někteří lidé bojí nákazy, ale jinak je u nás na vsi zatím klid. Ti, co chovají slepice nebo jinou drůbež, jsou víceméně připraveni na jejich možnou likvidaci, ale jinak se domnívám, že žádná panika mezi zdejšími lidmi nepanuje," mírně oponoval Zdeněk Krnáč ze stejné vsi, kde sídlí postižené zemědělské obchodní družstvo. 

Od pondělí zákaz výstav ptactva

Obavy z možné nákazy vyvrací epizoolog Krajské veterinární správy Pardubického kraje Radek Axmann: "Virus ptačí chřipky zničí zcela spolehlivě jeho tepelná úprava, po delší době pravděpodobně i zmrazení masa. Když se však maso dobře propeče, mohou být lidé zcela bez obav. Na škodu pak není samozřejmě ani dodržování základních hygienických zásad při vaření a stolování, jako je omytí rukou, prkénka i nože. Pokud mají již lidé drůbež uskladněnou v mrazácích, doporučuje se jim pouze, aby vyčkali s konzumací do vyšetření jejich utracené drůbeže," dodal.

Do obchodní sítě se nakažené maso z velkochovů dostat nemůže, neboť krátce před odesláním drůbeže na jatka se provádí jejich důkladné vyšetření. Chovatele nyní čeká uzavření nebo zasíťování chovných ploch, od pondělí bude platit zákaz výstav ptactva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám