Hlavní obsah

Ministerstvo chce vrátit na pomník v Brně srp a kladivo

Právo, Novinky, ČTK, znk, jac
PRAHA

Spor týkající se odstranění symbolu srpu a kladiva z památníku Rudoarmějců v Brně-Králově Poli přerostl do národního měřítka. Ministerstvo zahraničí (MZV) vyzvalo v dopise starostu Ivana Kopečného (ODS), aby zajistil plnění dohod mezi Českem a Ruskem. Komunistický symbol nechal v úterý odstranit místostarosta René Pelán (ODS). Odstranění symbolu vadí i ruskému konzulátu.

Článek

Dopis upozorňuje na to, že v mezivládní smlouvě je mimo jiné uvedeno, že obě strany zabezpečí "ochranu válečných hrobů na území svých států a jejich udržování v poznatelném stavu". Mají při tom postupovat v souladu s právem svého státu a dbát "národních, náboženských a jiných tradic obou států".

Pod dopisem z ministerstva je podepsán Tomáš Szunyog, ředitel odboru jihovýchodní Evropy. V závěru uvedl, že "diskuse o komunismu a jeho symbolech by neměla vést ke zpochybňování přirozené úcty, kterou chováme k obětem osvobozování Československa v průběhu druhé světové války".

"My jako ministerstvo nic nevyžadujeme, jen upozorňujeme na závazky plynoucí ze smlouvy," řekla Novinkám mluvčí ministerstva Zuzana Opletalová s tím, že gestorem smlouvy je ministerstvo obrany.

Ministerstvo obrany požaduje informace od primátora

Ministerstvo obrany poslalo ve čtvrtek primátorovi Brna Romanu Onderkovi dopis, ve kterém požaduje objektivní informace ohledně odstranění symbolu z pomníku. Novinkám to potvrdil mluvčí ministerstva Andrej Čírtek.

Další postup ministerstva bude záležet na odpovědi, kterí z Brna přijde. "Ministerstvo obrany ale není žádným cenzorem, který může určit, co bude a nebude napsané a zobrazené na pomníku. Můžeme vlastníka pomníku, v tomto případě brněnský magistrát, pouze veřejně vyzvat k určitému jednání," upřesnil Čírtek.

Ruský konzulát protestoval

Proti odstranění komunistického symbolu se postavil generální konzulát Ruské federace v Brně, který v souladu s dohodou dohlíží nad stavem ruských a sovětských válečných hrobů ve svém konzulárním obvodě.

Právu sdělil, že nově vzniklou situaci kolem pomníku v Králově poli zaznamenal.

"Hodnotíme ji jednoznačně jako úmyslné zneuctění památky 326 rudoarmějců, padlých v bojích za osvobození Československa a města Brna od fašistů v roce 1945 a pochovaných právě u pomníku v Božetěchově ulici v městské části Královo Pole," praví se v prohlášení.

Starosta: Roli Rudé armády nezpochybňujeme

"Nedělá mi problém zajistit opravu v tom smyslu, že bude opravena poškozená část. Těžko po mně ale někdo může chtít, abych tam dal srp a kladivo," řekl Kopečný.

Starosta se domnívá, že se věc zbytečně víří. Místostarostova akce podle něj není vyjádřením neúcty k padlým hrdinům. "Nikdo nezpochybňuje roli Rudé armády při osvobozování," řekl Kopečný s tím, že problém nastává čistě kolem srpu a kladiva, které jsou symbolem komunismu.

Magistrát při opravě nechal původní symbol doplnit

Památník v Božetěchově ulici, který podle tradice označuje hrob více než 300 vojáků Rudé armády, nechal brněnský magistrát letos opravit. Vedoucí odboru životního prostředí Martin Vaněček ve středu řekl, že památník byl opraven přesně podle mezistátní dohody mezi ČR a Ruskem.

Ačkoli tedy na pylonu od roku 1989 nebyl symbol srpu a kladiva, ale pouze hvězda, kameník ho na žulový kámen doplnil, protože zde původně byl. Podle Vaněčka byla však nová podoba decentnější. Zatímco původně byl znak vyveden v křiklavých barvách, nyní byl do šedé žuly jen vybroušen.

V noci na úterý však čerstvě vyhotovený symbol nechal zbrousit místostarosta Pelán. Ten řekl, že srp a kladivo považuje za symbol totality a komunismu a že ho vnímá stejně jako hákový kříž. Kdyby ho neodstranil, neví prý, co by řekl svým voličům nebo dětem, jimž vtlouká do hlavy informace o "hrůzách komunismu".

Před pomíkem manifestovaly dvě desítky lidí

Ve středu se před opraveným pomníkem sešli odpůrci i zastánci místostarostova kroku. Shromáždilo se zde asi 20 lidí, část z nich vyjadřovala podporu Pelánovi, část mu oponovala. Na místo přijeli i policisté, kteří nakonec skupinku mladých lidí odvezli na služebnu, aby podali vysvětlení.

Na místo přijel i atašé Generálního konzulátu Ruské federace v Brně Alexej Kolmakov. Uvedl, že zastupitelský úřad nebude situaci komentovat. Úřad však již dříve informoval, že "kroky směřující k odstranění a zneuctění památníků padlých sovětských vojáků by byly vnímány ruskou stranou jako nepřátelské".

K situaci se vyjádřili také brněnští komunisté. Předseda městského výboru Jan Satoria v prohlášení označil Pelánův krok za zdevastování, které je "vyvrcholením politického hyenismu, neúcty a pohrdáním památky 326 pochovaných vojáků Rudé armády".

Anketa

Patří podle vás na pomník Rudoarmějců symbol srpu a kladiva?
ano, jedná se o historický symbol
79,1 %
ne, jde o propagaci komunismu
20,9 %
Celkem hlasovalo 19419 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám