Hlavní obsah

CVVM: s politickou situací nespokojena téměř polovina obyvatel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mezi občany České republiky převládá v hodnocení politické situace nespokojenost. Podle červnového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění vyjádřilo nespokojenost téměř 45 procent respondentů, spokojená byla pětina lidí. Nově centrum hodnotilo skupinu lidí, kteří nejsou spokojeni ani nespokojeni - těch bylo 32 procent.

Článek

Vzhledem k této nové kategorii nelze porovnávat dosavadní data s nejnovějšími. V předchozích šetřeních kolísala spokojenost s politickou situací kolem jedné třetiny. Od března 2002 je znatelný pozvolný nárůst až ke 40 procentům. Letos v lednu bylo spokojeno 39 procent lidí a nespokojeno 57 procent.

Ke spokojeným s politickou situací patří častěji lidé s dobrou životní úrovní a mladí lidé do 30 let. Z hlediska politické orientace panuje vyšší míra spokojenosti mezi příznivci ODS, ČSSD a KDU-ČSL. Mezi nespokojené se častěji řadí stoupenci KSČM - nespokojeno je 74 procent z nich - a ti, kdo se sami řadí spíše nalevo na škále levice-pravice. Méně spokojení jsou také lidé starší 45 let.

Spokojenost se životem převládá

Ve spokojenosti s politickou situací se odráží celková spokojenost se životem - se spokojeností se životem roste i spokojenost s politickou situací. Za spokojené se svým životem se v červnu označilo 60 % respondentů, ani spokojených ani nespokojených bylo 23 % dotázaných a 15 % se považuje za nespokojené.

Spokojenější respondenti projevují větší důvěru k ústavním institucím - prezidentovi, vládě, parlamentu i zastupitelům. Projevují rovněž vyšší ochotu účastnit se voleb.

Reklama

Výběr článků

Načítám