Hlavní obsah

Mimořádná opatření kvůli ptačí chřipce budou platit v celé ČR

PRAHA

Mimořádná ochranná opatření kvůli výskytu ptačí chřipky budou platit na celém území Česka. V podnikatelských chovech drůbež nebude moci být ve volných výbězích. Zakázány budou trhy a výstavy drůbeže a ptáků. Opatření budou vyhlášena ve čtvrtek.

Článek

Podnikatelé budou muset drůbež zavřít pod střechu bezodkladně, nejpozději do soboty. Jejich povinností bude dále přijmout opatření proti zavlečení ptačí chřipky do chovu, sledovat zdravotní stav zvířat a hlásit podezřelé příznaky.

Pokud jde o trhy, výstavy a soutěže drůbeže a ptáků, budou se zřejmě moci ještě uskutečnit akce naplánované na tento víkend. Později už bude nutná výjimka ze strany veterinářů.

Jejich souhlas budou chovatelé potřebovat i pro výjezd na podobné akce v zahraničí. Přísnější přitom bude postup veterinářů v rizikových krajích, kterými jsou zatím Pardubický kraj a Jihomoravský kraj kvůli výskytu či podezření na ptačí chřipku a dále například kraj Jihočeský, uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Milan  Malena.

Zbyněk Semerád ze SVS řekl, že všechny krajské veterinární správy již dostaly nařízeno prověřit chovy ve svých regionech.

Vojáci přes noc zničí chov v Noříně, ráno vybijí drůbež místním

Armáda už během středeční noci zlikviduje v Noříně na Orlickoústecku drůbeží chov brojlerů nakažených patogenním virem ptačí chřipky H5N1. [celá zpráva] Ve čtvrtek ráno se pak chystají vybít drůbež místním obyvatelům.

Vojáci nejprve vybudují dezinfekční koridor pro osoby a techniku a vypomohou při vynášení drůbeže, řekla Jana Růžičková z generálního štábu armády. Na místě už jsou připraveny kontejnery, kam se budou brojleři ukládat. Hasiči budou zajišťovat dekontaminaci osob a osvětlení farmy.

Na místě je nyní 84 vojáků, zasahuje zde rovněž kolem 40 hasičů, kteří přijeli z Prahy a Královéhradeckého kraje. Likvidací 27 800 kusů brojlerů mají dokončit do čtvrtečních osmi hodin ráno. Poté začne usmrcování drůbeže drobnochovatelů v obci. Jedná se o více než 200 kusů, převážně slepic a kuřat a malé množství kachen. Na 80 papoušků místního chovatele veterináři ušetří.

Jak se chránit před ptačí chřipkou:

- maso tepelně zpracovat při teplotě nad 70 stupňů Celsia, to se týká i vajec

- při manipulaci se syrovým masem používat jiné nástroje - nože, a jiné nástroje na práci s ostatními potravinami

- vyvarovat se kontaktu s uhynulými ptáky, nedotýkat se ptačích výkalů

- dbát na osobní hygienu: umývání rukou, přezouvání, převlékání po kontaktu s drůbeží

- informovat o nálezu většího počtu uhynulých ptáků veterinární správu

- ochrana psů, koček apod.: zabránit jim v kontaktu s uhynulými nebo nemocnými ptáky

Ministr zemědělství Gandalovič se obává, že druhý případ ptačí chřipky může mít vážné ekonomické dopady na chovy drůbeže v České republice. Drůbežáři ale zatím dopad na poptávku po drůbežím mase nezaznamenali.

Reklama

Související články

Zdroje ptačího viru v Tisové jsou zničeny

Prakticky nulová už je možnost, že by se patogenní virus ptačí chřipky H5N1 mohl šířit z farmy v Tisové, případně z dalších možných zdrojů v obci. V ochranném...

Výběr článků

Načítám