Hlavní obsah

Soud vrátil kauzu "pět na stole v českých" k došetření

Právo, Radim Vaculík, Jakub Troníček
PRAHA

Korupční kauza někdejšího šéfa kabinetu sociálnědemokratických premiérů Zdeňka Doležela, známá jako "pět na stole v českých", zatím k soudu nepůjde. V úterý ji totiž podle informací Práva pražský městský soud vrátil k dalšímu došetření.

Článek

Státní zástupkyně podala obžalobu na Doležela z pokusu o podvod v březnu, v případě odsouzení by mu podle ní hrozilo až dvanáct let vězení. Nyní se celým případem bude muset z rozhodnutí soudu policie zabývat znovu. Právu to potvrdil dobře informovaný zdroj.

Doležel jakoukoliv vinu odmítá. Jeho obhájce Filip Princ úterní rozhodnutí soudu o pokračování vyšetřování uvítal.

"Neznám důvody toho rozhodnutí, ale je v podstatě v souladu s našimi argumenty. Ihned po skončení vyšetřování jsem navrhoval provedení dalších důkazů a došetření celého případu, ale státní zastupitelství to odmítlo," řekl Právu Princ.

Policie ukončila více než roční vyšetřování této korupční kauzy loni v listopadu.

Zpět do boje o Unipetrol

Doležel je obviněn z toho, že si v roce 2005 jako ředitel vládního kabinetu na schůzce s lobbistou Jackem Spyrou řekl o úplatek pěti miliónů korun za to, že mu zprostředkuje setkání s premiérem.

Spyra tehdy lobboval za společnosti okolo Setuzy a chtěl společnost vrátit do hry v privatizaci Unipetrolu. Firmu získala polská PKN Orlen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám