Hlavní obsah

ODS chce ještě změny v reformě financí

– PRAHA

Poslanecký klub ODS vyhodnotil práci tří expertních týmů, které se zabývaly vládním návrhem reformy veřejných financí. Tři skupiny vyjednavačů budou nyní jednat s vládou a ostatními dvěma koaličními stranami o případných změnách v reformě. Novinářům to po úterním zasedání klubu řekl premiér a předseda ODS Mirek Topolánek.

Článek

"Jdeme do jednání s tím, že změny jsou nastavené expertními týmy, jsou reálné, takže budeme chtít dojednat to, co je možné," prohlásil premiér. Na vyjednávání v koalici o změnách v daních je podle něj dostatek času.

Reforma je nyní ve Sněmovně ve druhém čtení, během něhož se návrhy na změny podávají.

Podle poslance a předsedy daňové expertní skupiny ODS Michala Doktora budou vyjednávat samostatně tým zdravotnický, sociální a ekonomicko-hospodářský, který posléze všechna tři jednání zastřeší.

Pod patnáct procent se nepůjde

Podle Doktora se expertní skupina zabývá například možností snížit sazbu daně z příjmu právnických osob od 1. ledna příštího roku na 19 procent. Vyloučil však, že by návrh počítal s nižším než patnáctiprocentním zdaněním fyzických osob z takzvané superhrubé mzdy, tedy hrubé mzdy navýšené o odvody zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění.

Vzhledem k tomu, že by se zdaňovala superhrubá mzda, činilo by skutečné daňové zatížení i při patnáctiprocentní sazbě asi 23 procent.

Jde hlavně o to, aby složené účinky daně z příjmu společně se zdravotním a sociálním pojištěním nebyly vyšší než 20 procent. "Respektive přicházíme s pozicí, jíž chceme zdanění práce přiblížit významně 19 procentům," dodal Doktor.

Prostor pro řešení dopadů snížení daní podle něj existuje mimo jiné i ve výjimkách, které v současné době zdaňovány nejsou. Podrobnosti však sdělit nechtěl.

Členy ekonomického týmu, který bude mít na starosti hlavně daně, budou poslanec Vlastimil Tlustý, poslanec a předseda sněmovního hospodářského výboru Oldřich Vojíř, ministr průmyslu a obchodu Martin Říman, bývalý poslanec a člen dozorčí rady ČEZ Martin Kocourek a poslanec Michal Doktor.

Reklama

Výběr článků

Načítám