Hlavní obsah

ČSSD s dohodou o smlouvě EU souhlasí, chce ale referendum

PRAHA

ČSSD v pondělí uvedla, že jí dohoda summitu EU o nové unijní smlouvě vyhovuje. Její předseda Jiří Paroubek si myslí, že ji sociální demokraté téměř jistě podpoří. ČSSD ale podle něj bude trvat na tom, aby se o ní konalo referendum.

Článek

Podle společného prohlášení českých a slovenských sociálních demokratů vytvářejí výsledky summitu "základní předpoklady pro další příznivý vývoj evropského integračního procesu jako projektu politického a mírového".

ČSSD ocenila především to, že zachovává podstatu evropské ústavní smlouvy, kterou už 18 zemí ratifikovalo, a že se podařilo dohodnout přesný mandát pro mezivládní konferenci.

ČSSD také podle Paroubka očekává, že vláda projedná mandát delegace pro mezivládní konferenci ve Sněmovně a přihlédne k názoru sociální demokracie jako nejsilnější opoziční strany. Přijetí nové unijní smlouvy očekává do konce příštího roku tak, aby české předsednictví v první polovině roku 2009 už bylo podle nových pravidel.

Podle soc. dem. neměla vláda podporovat Polsko

"Dohoda je výsledkem velmi složitého kompromisu a jako takovou ji považuji za dobrou," řekl Novinkám předseda sněmovního zahraničního výboru Jan Hamáček (ČSSD). Podle něj ale česká vláda udělala chybu, když podporovala Polsko. "Polský návrh byl od začátku odsouzen k nezdaru a naše podpora Polsko utvrdila v tom, že má smysl být neústupní," dodal.

Za absurdní označil také trvání na vyškrtnutí ústavních symbolů , které původní text euroústavy obsahuje, jako například vlajka nebo hymna. "Nechápu, proč se k tomu česká vláda propůjčila," poznamenal.

"Nejdůležitější požadavek, aby se váha menších států nezmenšila, se české podařilo splnit asi tak, jako se Polákům podařilo zvýšit jejich váhu ," řekl Novinkám poslanec Evropského parlamentu Jaroslav Kohlíček (KSČM). Podle něj se do roku 2014, dokdy byl kompromis o hlasování v Radě ministrů vyjednán, může ještě všechno změnit.

"Nedovedu si představit, že takovéto ujednání, které neuspokojuje žádnou ze stran, mohlo vydržet," poznamenal Kohlíček.

ODS: je to odklon od evropského superstátu

ODS premiéra Mirka Topolánka naopak samozřejmě slaví, výsledek považuje za "úspěch celé ČR". Podle Výkonnné rady je zásadní samotné opuštění konceptu euroústavy včetně ústavních symbolů a zachování stávajícího systému hlasování v Radě ministrů a principů mezivládní spolupráce v zahraniční a bezpečnostní politice.

"Výkonná rada považuje výsledek jednání za zásadní bod obratu směrem od konceptu budování evropského superstátu a evropského federalismu," uvádí se v její zprávě.

Liška: Politikům chybí společná vize Evropy

"Je to relativní úspěch, protože ty nejdůležitější principy prohlubující demokratické uspořádání EU byly zachovány," řekl Novinkám předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Liška (SZ) s tím, že byly posíleny jak pravomoci Evropského, tak národních parlamentů.

Bohužel se ale podle něj ukázalo, že současným evropským politikům schází společná vize Evropy. "Zvítězil nacionální egoismus především Polska a Velké Británie," poznamenal.

Liška také kritizoval stanovisko europoslance za ODS Jana Zahradila, podle kterého výsledek summitu zažehnal nebezpečí evropského superstátu. "Takový superstát existuje pouze v jeho hlavě, nemá žádnou oporu v realitě evropských institucí a jejich rozhodovacích mechanismech," dodal.

"Výsledek je solidní základ pro solidní jednání, důležité je nyní pokračovat v jednání na mezivládní konferenci," řekl předseda Legislativní rady vlády a bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Podle něj znamená odložení otázky váhy hlasování v Radě to, že neexistuje většinová vůle udělat z Evropy "buď superstát na straně jedné, nebo mezivládní orgranizaci na straně druhé."

Nová unijní smlouva do roku 2009

Evropští politici se v sobotu časně ráno dohodli na tom, že ve druhé polovině roku se za portugalského předsednictví uskuteční mezivládní konference. Z ní má vzejít konkrétní dohoda o reformě institucí unie.

Ještě do konce roku by měla být hotova nová smlouva o fungování společenství, která má po ratifikaci v členských zemích vstoupit v platnost nejpozději na jaře 2009. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám