Hlavní obsah

Magistrát zažaluje odbory kvůli sobotní demonstraci

– PRAHA

Pražský magistrát se obrátí v souvislosti se sobotní demonstrací odborářů na soud. Důvodem je, že organizátoři postavili na Václavském náměstí u sochy sv. Václava pódium, a to i přes nesouhlas úřadů.

Článek

"Jde o hrubý zásah do vlastnických práv města a to nemůže zůstat bez odezvy," uvedl mluvčí magistrátu Jiří Wolf.

Úřady nesouhlasily s výstavbou pódia, jeho zázemí a ozvučovací techniky v horní části Václavského náměstí z bezpečnostních důvodů. "Při tak velkém počtu lidí není stavba pódia na prostranství u sochy svatého Václava z hlediska bezpečnosti možná. Město proto nedává takový souhlas ze zásady nikomu," vysvětlil Wolf.

Podle ředitele odboru vnějších vztahů Oldřicha Tichého byla stavba pódia hrubým zásahem do vlastnických práv. Majitelem prostranství je magistrát. "Budeme to řešit soudně. Právníci se zabývají zněním žaloby," uvedl Tichý. Stavbu pódií u sochy svatého Václava prý magistrát nepovoluje nikdy.

Podle Tichého není možné, aby kdokoli nerespektoval postoj vlastníka. "Nemůže to projít nikomu, ať jsou to odbory nebo stánkař s vuřty," dodal.

Sobotní demonstrace proti vládní reformě veřejných financí se zúčastnilo kolem 30 tisíc lidí.

Předseda ČMKOS: Klidně si to odsedím

Odboráři jsou přesvědčeni o tom, že žádný zákon neporušili. "My žijeme v zemi, kde už ústava říká, že se může všechno to, co zákon nezakazuje. Neznáme žádný zákon, který by to zakazoval," řekl už po sobotní demonstraci předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Milan Štěch.

Odkázal na pět let starou novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích. "Kdo má právo konat shromáždění, a to my ze zákona a z ústavy máme, tak má právo i na jeho ozvučení a místo, odkud to bude lidem tlumočit. My jsme nic neporušili," zdůraznil Štěch.

Někteří úředníci magistrátu si podle něho ještě vykládají zákon buď z pozice před rokem 1989, nebo před novelou. "Magistrát ať s námi dělá, co chce. Když tak já jsem připraven, že si to půjdu odsedět," dodal v nadsázce předseda konfederace.

Nyní čeká ČMKOS správní řízení, které úřad první městské části zahájí. Mluvčí radnice Prahy 1 Alexandr Koráb řekl, že může skončit až půlmiliónovou pokutou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám