Hlavní obsah

Soud povolil obnovu 60 let starého procesu s J. A. Baťou

Právo, Novinky, ČTK, Petr Blahuš, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Městský soud v Praze v pondělí zrušil rozsudek nad Janem Antonínem Baťou z roku 1947 a vyhověl návrhu státního zastupitelství o obnově procesu. Baťa byl odsouzen v nepřítomnosti na 15 let za to, že se veřejně nepřipojil k odboji proti nacismu. U soudu svědčil v pondělí také dvaadevadesátiletý Tomáš Baťa, který usiluje o očištění jména svého strýce.

Článek

Soud povolil obnovu řízení. Městské státní zastupitelství tak musí celý případ znovu přezkoumat v přípravné fázi.

Soud potrestal Baťu v roce 1947 za to, že se otevřeně nepřipojil k Československému odboji, nepodporoval ho, bránil v tom svým podřízeným a obchodoval během války s Němci, za což byl pro zločin proti státu odsouzen v nepřítomnosti k 15 letům vězení a ztrátě celého majetku.

Tomáš Baťa v pondělí před soudní síní uvedl, že věří ve spravedlnost. Soudci známého podnikatele vyslechli a zabývali se návrhem na povolení obnovy procesu v šedesát let starém případu.

Jan Antonín Baťa (uprostřed) na archivním snímku. Foto: Archiv města Zlína

Tehdejší proces, který se opíral o Benešovy dekrety, byl údajně zmanipulovaný. Baťova rodina, která vlastní obuvnické impérium, má tak nyní naději na rehabilitaci jednoho ze svých nejvýznamnějších členů.

Podporoval zahraniční odboj

Žádost o obnovu procesu předali soudu žalobci, podle kterých vyšly najevo nové skutečnosti, které svědčí v Baťův prospěch. Například informace o tom, že Baťa podporoval zahraniční odboj.

Jan Antonín Baťa byl nevlastním bratrem zakladatele obuvnického impéria Tomáše Bati. Když Tomáš v roce 1932 zahynul, zaujal v podniku jeho místo. Za jeho vedení továrna i město Zlín vzkvétaly. V roce 1941 odjel do Brazílie.

Do konce života pobýval Jan Antonín Baťa v zahraničí. V Brazílii, kde v roce 1965 zemřel, založil několik měst. Nyní tam žije osm desítek členů jeho rodiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám