Hlavní obsah

Klaus podpořil Jiřího Čunka, chápe, že neodstoupil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle prezidenta Václava Klause se vyšetřování kauzy vicepremiéra Jiřího Čunka příliš protahuje. Je prý v zájmu všech, aby se věc co nejdříve vyřešila. Klaus to v neděli řekl v diskuzním pořadu TV Prima. Podpořil Čunka také v tom, že se rozhodl vládní křeslo neopustit.

Článek

Prezident nepřijímá módní a líbivou tezi, že by politik poté, co je obviněn, měl okamžitě zmizet ze scény. "To bychom velmi rychle politiku zlikvidovali, protože by v ní vůbec nikdo nebyl," uvedl. "Byl bych trošku smířlivější v této konkrétní věci," dodal.

Čunkova kauza také podle prezidenta nepotřebuje další politizaci, protože už "je politická", neboť se týká jednoho z nejvyšších ústavních činitelů - místopředsedy vlády.

Premiér Mirek Topolánek vicepremiéra, který je obviněn z korupce, odvolá až v případě, že bude obžalován. Už několikrát ale naznačil, že by byl rád, kdyby Čunek odešel sám. Ten to stále odmítá s tím, že obvinění je nesmyslné.

Podle Klause také šetření případu trvá příliš dlouho. "Já nerozumím tomu otálení. Myslím, že ta kauza tak složitá není," uvedl prezident.

Referendu bych se nebránil

Klaus také v debatě řekl, že by nebyl proti tomu, když by k otázce přijetí evropské ústavní smluvy bylo vypsáno referendum. Současně ale chápe, že by bylo těžké celý text zformulovat do jediné otázky.

Podle něj ho nepřečte mnohý politik, natož lidé, kteří se o evropskou unii příliš nezajímají.

To, že politici EU odmítli euroústavu a schválili novou evropskou smlouvu, ocenil. "Prostě ten vlak, který dříve jel jednosměrně a stále zrychloval, tak trošku najednou zjistilo se, že má taky brzdy a že může zpomalit a že může na některé výhybce otočit také někam jinam," přirovnal federalizaci v EU.

Obává se však, že úpravy byly jen kosmetické a smlouva o reformách unijních institucí je z velké části podobná euroústavě, kterou EU odpískala poté, co ji v referendu odmítly Francie a Nizozemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám