Hlavní obsah

Je to zlodějina, vzdychali majitelé drůbeže v Tisové

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TISOVÁ

Za odjíždějícím deratizačním pick-upem se s bolestí a vztekem dívali v pátek v poledne manželé Jiroutovi v Tisové. "Je to zlodějna. Padesátka za kus, opravdu zlodějna," postěžoval si Právu Josef Jirout.

Článek

Dvojice likvidátorů v bílých kombinézách hodila do pytle 19 slepic a usmrtila je plynem puštěným hadicí z nádrže. "Kuře na chov dneska koupíte za 130 korun. Přičtěte k tomu práci, krmení... Dostali jsme almužnu, sotva čtvrtinu. Zrovna začínaly snášet," povzdechla se slzami v očích paní Jiroutová.

"Je to opravdu jen několik desítek korun, ale lidi by si měli uvědomit, že jde především o jejich zdraví. Budu se snažit jim to vysvětlit," potvrdil ministr zemědělství Petr Gandalovič.

"Lidem je to většinou moc líto, ale na druhou stranu chápou, že situace je závažná, že se prostě nedá o ničem diskutovat. Jde o jejich zdraví a bezpečnost. Myslím, že lidé chápou rizika," charakterizuje atmosféru v obci její starosta Vojtěch Eliáš (KDU-ČSL).

"Copak slípky, měla jsem jich osm, z toho čtyři mladé. Koupím nové, ale teď to čerstvé vajíčko mi bude scházet," byla podstatně smířlivější babička z úhledného domku za potokem.

V některých domcích byli připraveni, dokonce s drůbeží a holuby se mnozí lidé loučili. Jiní nechali vše na veterinářích. Jen otevřeli vrata a řekli: "Chyťte si je sami!" "Bylo to poněkud podlé. Ve čtvrtek večer chodili kvůli soupisu, jenom aby věděli, kolik. V pátek přišli, že mám tucet mladých slepic a jdou hned do kafilérky. Kdyby to ve čtvrtek řekl rovnou, dvě bych hned zaříznul a do mrazáku by se vešly," mávl nevrle rukou holohlavý čtyřicátník.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám