Hlavní obsah

Hasiči odstraňují na jihu Moravy škody po vichřici

Právo, Novinky, tyš, miv
BŘECLAV/BRNO

Rozsáhlé škody v Jihomoravském kraji způsobila čtvrteční vichřice s bouřkami a přívalovými dešti. K odstraňování desítek vyvrácených stromů a odčerpávání zatopených sklepů a dalších prostor hasiči zatím vyjížděli více než 150 krát. Vichřice a přívalové deště postihly nejvíc Brněnsko, Vyškovsko, Břeclavsko a také okresy Blansko a Hodonín. Silný déšť napáchal škody i na Zlínsku a východě a středu Čech.

Článek

Následky živelné pohromy odstraňuje několik desítek jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Záchranáři pracují nepřetržitě, požární jednotky se nevracejí na základny a přejíždějí z jednoho místa na druhé.

Především na Břeclavsku a Vyškovsku voda zaplavila sklepy, ale i přízemní prostory domů. V některých obcích se výrazně zvedla hladina spodních vod a kanalizační sítě, takže přívaly deště s bahnem zaplavily i ulice.

Nepříjemnou situaci prožili například obyvatelé Chvalkovic na Hané na Vyškovsku, které voda v noci na pátek na celých sedm hodin odřízla od okolního světa. Obec je již přístupná.

Na odstraňování následků živelné pohromy bylo ve všech okresech kraje nasazeno celkem 171 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Nejvíc - 62 požárních jednotek - zasahuje od čtvrtka v krajském městě a v okrese Brno-venkov.

Na východě Čech byl vyhlášen kalamitní stav

Ve Zlínském kraji s následky bouře a krupobití bojují lidé ve zhruba stovce obcí. Nejhorší stav byl na Kroměřížsku, kde už velká voda řádila přesně před týdnem a obce se ještě nestihly vzpamatovat.

Bouřky, silný nárazový vítr, déšť a krupobití způsobily na východě Čech stovky výpadků proudu, energetici tam ráno vyhlásili kalamitní stav. [celá zpráva] Drtivou většinu poruch odstranili do pátečního poledne. Odpoledne zůstávaly podle mluvčí ČEZ Šárky Beránkové bez proudu převážně jen chaty, chalupy, samoty a rekreační objekty.

Vážná situace byla ještě ve středních Čechách. Během noci a pátečního rána se tam poruchy podařilo opravit.

Pojišťovny odhadují celkové škody na desítky milionů korun. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám