Hlavní obsah

Julínek ustoupil, děti do šesti let u lékaře platit nebudou

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poplatky u lékaře, které navrhuje v rámci vládního balíku reforem ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, nebudou zřejmě muset platit děti až do šesti let věku. Původně přitom ministr požadoval, aby hranice byla tři roky. Jak ale ve čtvrtek Právu potvrdil, ustoupil tlaku lidovců.

Článek

"Tento kompromis je nesystémovým krokem. Nesystémová byla ovšem už výjimka pro děti do tří let. Všechny ostatní poplatky zůstanou tak, jak byly navrženy. Jsou provázané a mají své finanční důsledky. Musíme je udržet," prohlásil Julínek.

Ministr zdravotnictví chce, aby lidé platili 30 korun u lékaře, 30 Kč za každou položku na receptu, 60 Kč za den v nemocnici a 90 Kč za pohotovost. To vše spolu s doplatky za léky má být do ročního limitu 5000 korun. Nad tento limit by pojišťovna peníze pacientům vracela.

Návrh na zavedení poplatků podpořila v rámci svého reformního balíku Topolánkova vláda a v červenci ho čeká druhé čtení v Poslanecké sněmovně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám