Hlavní obsah

Krocany v Tisové zabil člověku nebezpečný virus H5N1

Právo, Novinky, Zdeněk Seiner, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Krocany na farmě Zemědělského obchodního družstva Zálší v Tisové na Orlickoústecku zabila varianta viru ptačí chřipky H5N1, která je velmi nebezpečná i pro člověka. Ukázaly to výsledky testů v národní referenční laboratoři v Praze. Novinkám to potvrdila Státní veterinární správa (SVS).

Článek

Podle veterinářů budou delimitována dvě pásma, jedno tříkilometrové ochranné a druhé desetikilometrové pozorovací. V prvním pásmu se provede soupis všech hospodářství s drůbeží včetně drobných chovů, ve druhém se sepíší chovy komerční. V nich pak provedou veterináři kontrolní vyšetření zdravotního stavu zvířat.

Pro chovatele v obou pásmech pak bude platit zákaz chovu drůbeže ve volném výběhu. V území kolem nálezu bude rovněž zakázán přesun drůbeže, vajec či podestýlky. Opatření se možná ještě budou upřesňovat.

Bude také vytvořena tzv. zóna B, ve které budou přijata podobná opatření, jaká platila v minulosti při výskytu ptačí chřipky u volně žijících ptáků. Ta by měla zahrnovat celý Pardubický kraj a Rychnov nad Kněžnou (Královéhradecký kraj) a zřejmě v ní bude rovněž platit zpřísněný režim. Mimo jiné se nebudou smět pořádat výstavy a trhy ptáků a drůbeže. Chovatelé budou mít povinnost hlásit podezřelé úhyny a veterinární dozor zesílí.

Bude utracena i drůbež z drobných chovů

Státní veterinární správa také podle Zbyňka Semeráda z odboru ochrany zdraví a pohody zvířat rozhodla o utracení drobných chovů drůbeže v obci Tisová. "Podle posledních informací by se jednalo o 930 kusů," řekl Semerád.

Veterináři již mají hypotézu o tom, jak se ptačí chřipka na farmu v Tisové dostala. "Předpokládáme, že zdrojem nákazy byla podestýlka ze stohu, který byl mimo areál blízko rybníka," uvedl Semerád s tím, že podestýlka tam mohla být kontaminována trusem volně žijících ptáků.

V Česku se ptačí chřipka objevila v chovu drůbeže vůbec poprvé. Chov čítá asi 6000 krůt, z nichž již část uhynula. [celá zpráva]

V areálu Zemědělské obchodní společnosti Zálší, ve kterém se nákaza vyskytla, pracují čtyři jednotky hasičů a 80 vojáků ze 156. záchranného praporu Olomouc. Vojáci během dopoledne připravili vše pro likvidaci uhynulé drůbeže, chemickou očistu techniky a lidí.

"Uhynulé krůty vozíme do asanačního ústavu Žichlínek. Asi čtyři tisíce živých krůt musíme usmrtit. Máme připraveny speciální kontejnery, kde je během vteřiny usmrtíme plynem. Pak okamžitě jedou do kafilérky," řekl Aleš Černohorský, náměstek ředitele Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje.

"Předpokládám, že likvidaci uhynulé drůbeže, asi dva tisíce kusů, dokončíme dnes, zítra se budou usmrcovat a odvážet živé krůty, v sobotu bude celý areál vydesinfikován," odhadl František Bartoš, předseda představenstva ZOS Zálší.

Lidé si stěžují na omezení pohybu

Inspektoři krajské hygieny obcházejí domy v Tisové a okolních obcích a kontrolují, zda někde také nedošlo k přenosu viru a úhynu drůbeže nebo volně žijícího ptactva. Pod jejich dohledem jsou i rybníky a potoky v okruhu deseti kilometrů. První signály toho, že chované krůty onemocněly, se objevily už v neděli, ale zaměstnanci to přičítali vysokým teplotám.

"Situaci máme plně pod kontrolou, lidem v Tisové ani v širokém okolí žádné nebezpečí nehrozí. Opatření jsme přijali v rekordním čase, informujeme o vývoji všech deset obcí, které jsou v širším pásmu ohrožení," řekl Roman Línek (KDU- ČSL), vicehejtman Pardubického kraje. V Tisové vládne klid, lidé jen žehrají na omezení pohybu.

Vláda již informovala o případu Evropskou komisi, zatím neočekává, že by Česká republika měla přistoupit k celoplošným opatřením.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám