Hlavní obsah

Topolánkova vláda ustála hlasování o nedůvěře

Novinky, znk
PRAHA

Vláda Mirka Topolánka (ODS) ve středu ustála ve Sněmovně hlasování o nedůvěře, kterou iniciovala ČSSD. Sociální demokraté chtěli vyslovit vládě nedůvěru kvůli tomu, že koalice minulý týden neumožnila, aby Sněmovna debatovala o údajné korupční kauze vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Podle Topolánka bylo hlasování jen ztrátou času.

Článek

Vládu podpořili i bývalí poslanci ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka. K vyslovení nedůvěry kabinetu bylo třeba 101 poslaneckých hlasů, levice jich ale získala pouze 97. Kromě hlasů exposlanců ČSSD jí chyběl i omluvený komunista Josef Vondruška.

Pro kabinet hlasovalo 101 poslanců, z koaličních řad nebyl ve Sněmovně ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS)

Výsledek hlasování byl předpokládaný, protože opozice nemá ve Sněmovně potřebný počet hlasů. "Je to pro mě jenom ztráta času, kterou jsme mohli věnovat užitnější práci," řekl Topolánek po hlasování.

ČSSD ale hlasování zdůvodnila etikou a tím, že chce dát šanci malým stranám (lidovcům a zeleným) vyjádřit jejich názor. Vládní zelení i KDU-ČSL ale kabinet podpořili.

Sněmovnou zněla kritika

Hlasování o nedůvěře předcházela rozprava, ve které vystoupili opoziční poslanci s kritikou vlády. Koaliční poslanci na ni nijak nereagovali. Podle Topolánka bylo jen potřeba projevy opozice vydržet.

"Jde nám především o to upozornit veřejnost na nepřijatelné praktiky koalice," řekl na úvod předseda ČSSD Jiří Paroubek. Dodal, že ODS a SZ "nehodlaly udělat a neudělaly vůbec nic" proto, aby obviněný vicepremiér odešel z funkce.

"Vicepremiér tvrdošíjně setrvává ve své funkci," poznamenal Paroubek s tím, že Čunkova kauza začala být od chvíle, kdy lidovecký předseda odmítl odstoupit, politizována koalicí. Narážel na to, že nejvyšší státní zástupkyně vyměnila ve vicepremiérově kauze státního zástupce. Podle opozice tak učinila pod politickým nátlakem. [celá zpráva]

Šéf KSČM Vojtěch Filip připustil, že se opozici pravděpodobně nepodaří získat potřebných 101 hlasů k vyslovení nedůvěře vládě. "Neztracení důvěry ale neznamená, že vláda získá důvěryhodnost," dodal.

Zelení dostali od Hamáčka tričko

Kritiky si užili také poslanci ze Strany zelených. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach upozornil na to, že bez podpory SZ a KDU-ČSL by Topolánkova vláda nemohla "realizovat svůj modrý program". "Zelení a lidovci jenom poslušně poskakují kolem Mirka Topolánka," poznamenal.

Za divadlo označil Škromach založení frakce Vlastimila Tlustého. Jde prý jen o to, aby byl vytvořen náznak opozice uvnitř ODS.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach s tričkem, které socialisté darovali poslancům SZ. Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Zelené poslance kritizoval ve svém projevu předseda zahraničního výboru Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Podle něj rezignovali na boj proti korupci. Pro zelené připravil "malý dárek", zelené tričko s nápisem "I já jsem Čunkův hlas". Ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) jej s úsměvem převzala.

ČSSD tak parafrázovala loňské vystoupení zákonodárců SZ, kteří přišli do Sněmovny se zeleným tričkem s nápisem: "Ani já nejsem Paroubkův hlas pro spolupráci s KSČM".

Výroky opozičních poslanců v debatě před hlasováním o nedůvěře (koaliční poslanci se debaty aktivně nezúčastnili)
"Vláda Mirka Topolánka žije již pátý měsíc svůj podivný a neužitečný život, její činnost vede k rozdělení země na privilegovanou a neprivilegovanou část občanů, k velkému sociálnímu pnutí. Tato vláda neumí vládnout, je plná skandálů, vulgarity, ale také tmářství a ještě má svého prvního vicepremiéra. Jak špatně tato vláda začala, tak špatně také skončí." Jiří Paroubek (předseda ČSSD)
"Mirek Topolánek a jeho vláda neříkají o těch připravovaných reformách lidem pravdu. Kdyby jim říkali pravdu, museli by přiznat řadu skutečností, které staví plánované daňové a rozpočtové změny do zcela jiného světla. A proto, aby se lidé nedověděli pravdu o těch takzvaných reformách, tak vláda lže. Lže ráno, lže v poledne a lže o takzvaných reformách i večer." Bohuslav Sobotka (místopředseda ČSSD)
"Tato vláda ale chápe Evropu jako nepřátelské teritorium, jako prostředí boje všech proti všem. Ústava je shit, patří ji zakopat pět sáhů pod zem. Předseda ústavněprávního výboru Evropského parlamentu Jo Leinen je Lenin." Lubomír Zaorálek (ČSSD)
"Tato vláda naší zemi dokonce škodí. Předně je eurofobická až eurodestruktivní, proto jsem přinesl tyto vlaječky. ... Já osobně mám velmi rád naši českou vlajku." David Rath (ČSSD)
Pan premiér tady křičí "já tě zabiju", "es kommt der Tag", opět oblíbená citace, neodpovídá na otázky podle hesla - zeptejte se mě, na co chcete, já vám odpovím, že zelenina byla docela dobře osolená." David Rath (ČSSD)
"Je to pro mě jenom ztráta času, kterou jsme mohli věnovat užitečnější práci." Mirek Topolánek (předseda ODS) po hlasování

Klaus: pád vlády by narušil stabilitu země

Prezident Václav Klaus dnešní rozhodnutí Sněmovny přivítal.  Opačný výsledek hlasování by podle něj narušil stabilitu země.

"Jakékoli smetení vlády je výrazem nejhlubší politické nestability a já jako prezident republiky nic takového bych v žádném případě nemohl nikomu doporučovat, nemohl bych si to v žádném případě přát," řekl prezident. Je rád, že hlasování dopadlo tak, jak dopadlo.

Anketa

Proč opozice chtěla hlasování o nedůvěře kabinetu, když už předem věděla, že k jejímu vyjádření nemá dostatek hlasů?
chtěla upozornit na korupci ve vládě
36,2 %
opozice věřila, že se k ní některý z koaličních poslanců přidá
2,3 %
levice tím chtěla být sama ve středu pozornosti
61,5 %
Celkem hlasovalo 18738 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám