Hlavní obsah

Poslanci si imunitu omezit nenechali, senátní návrh vrátili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci v úterý odmítli senátní návrh na omezení imunity zákonodárců. Poslanecká sněmovna vrátila příslušnou změnu ústavy Senátu k dopracování hned po prvním čtení. Navrhované omezení imunity zákonodárců bylo razantní. Imunita se podle nich měla vztahovat pouze na projevy a hlasování v parlamentu.

Článek

Vrácení novely navrhl Marek Benda (ODS). Předlohu označil za úplný a věcný omyl Senátu, byť ji navrhli jeho straničtí kolegové a získali pro ni souhlas vlády. [celá zpráva] Návrh na vrácení podpořilo 116 ze 154 přítomných poslanců. Pro byla většina poslanců ODS, ČSSD a všichni komunisté. Zelení byli proti podobně jako lidovci.

Benda: Imunita nechrání poslance, ale Sněmovnu

Trestní imunita je podle Bendy v evropských zemích obvyklá a trestní stíhání zákonodárců je podmíněno souhlasem parlamentu. "To není ochrana jednotlivých poslanců, to je ochrana sboru jako takového. Má sloužit k tomu, aby výkonná moc nemohla svými rozhodnutími tento sbor a jeho rozhodování ovlivnit," uvedl Benda.

Benda ve shodě se zástupci ČSSD vyčetl senátorům, že loni zamítli poslaneckou novelu, podle níž se imunita měla vztahovat jen na dobu výkonu mandátu. Nyní je praxe taková, že pokud parlament svého člena k trestnímu stíhání nevydá, je už v daném případě navždy vyloučeno.

Novela ústavy, kterou navrhovali poslanci, by znamenala, že po skončení mandátu by žalobce mohl v takovém případě stíhání zahájit. Senát v listopadu zamítl sněmovní novelu s tím, že chce důslednější omezení imunity. [celá zpráva]

ČSSD volá po zrušení přestupkové imunity

ČSSD chtěla zrušit také přestupkovou imunitu zákonodárců. Autoři novely ji ale chtějí zachovat kvůli obavám z případného šikanování poslanců či senátorů. Zákonodárci si tak nyní mohou vybrat, zda nechají například své dopravní přestupky projednat imunitními výbory, nebo zaplatí pokutu jako běžní občané.

Dosavadní pokusy o omezení imunity zákonodárců

:: Únor 98 - Sněmovna nepodpořila novely předložené poslanci z US-DEU, ODS, ČSSD a KDU-ČSL.

:: Červenec 98 - Senát neschválil vlastní návrh ústavní novely omezující trestní imunitu poslanců, senátorů a ústavních soudců.

:: Říjen 98 - Poslancům KDU-ČSL se nepodařilo prosadit návrh novely ústavy, časově omezující imunitu na dobu výkonu mandátu.

:: Listopad 99 - Záměr poslanců KDU-ČSL a US-DEU omezit beztrestnost poslanců a senátorů na dobu trvání mandátů ve Sněmovně opět neuspěl.

:: Únor 02 - Zákonodárci si mohou od dubna 02 zvolit, že budou trestáni za přestupky jako ostatní občané. Mohou ale také požádat o projednání přestupku parlamentní imunitní výbory.

:: Prosinec 04 - Sněmovna neschválila vládní novelu, která měla doživotní imunitu poslanců a senátorů zrušit.

:: Leden 05 - Senát zamítl unionistickou novelu ústavy, která měla zrušit doživotní imunitu poslanců a senátorů a jejich přestupkovou imunitu.

:: Květen 06 - Sněmovna schválila omezení imunity poslanců a senátorů. Imunita se má vztahovat jen na dobu výkonu mandátu. Zákon musí ještě odsouhlasit i tři pětiny senátorů, neboť se jedná o změnu ústavy.

Zdroj: ČTK

Snahy o omezení imunity zákonodárců se staly ve Sněmovně i v Senátu evergreenem, politici se ale dosud na žádné z nich nedokázali shodnout. Většina z nich přitom tvrdí, že omezení imunity podporuje a některé ze stran takový slibovaly i ve svých volebních programech.

Reklama

Související články

Imunita poslanců. Evergreen opět ve hře

Poslanci těsně před koncem volebního období projednají návrh na omezení imunity zástupců lidu v dolní i horní parlamentní komoře. Návrhy na omezení imunity...

Výběr článků

Načítám