Hlavní obsah

Odklad státních maturit prošel Sněmovnou

– PRAHA

Poslanci odsouhlasili odklad státních maturit nejméně o dva roky. Studenti by tak měli podle nich maturovat až v roce 2010, nikoliv už příští rok. Pro změnu hlasovalo 152 poslanců, jeden byl proti. Zákon nyní posoudí Senát a prezident.

Článek

Novelu v závěrečném hlasování podpořili koaliční poslanci i většina sociálních demokratů. Většina komunistů se hlasování zdržela.

S dvouletým odkladem počítá novela školského zákona. Podle současného znění zákona mají mít maturity už od školního roku 2007/2008 dvě části - společnou státní a školní.

Většina poslanců se ale nakonec přiklonila k názoru, že spuštění společných maturit není připraveno a teď by způsobilo víc škody než užitku. Za jejich odklad v květnu v Praze demonstrovalo zhruba 10 000 studentů. [celá zpráva]

Studenti by podle novely měli v roce 2010 poprvé skládat společné maturity z češtiny a cizího jazyka, z volitelného předmětu se má začít podle nových pravidel maturovat ještě o dva roky později.

Původně byl tento bod zařazen na středu, v ten den bude ale dolní komora od rána jednat o návrhu ČSSD na vyslovení nedůvěry vládě. [celá zpráva]

Opozice se bojí dalšího oddálení státních maturit

Koalice a opozice se neshodují na tom, kdo přípravu společných maturit zanedbal. Koaliční zákonodárci míní, že to byly ještě předchozí vlády pod vedením ČSSD, socialisté dávají vinu pravicovým kabinetům, které zemi řídily po loňských volbách.

Někteří opoziční poslanci se navíc obávají toho, že ani v roce 2010 nové maturity nezačnou, protože koaliční strany je opět označí za nepřipravené. "Za dva roky budou odpůrci maturit argumentovat úplně stejně jako nyní a budou chtít další odklad," uvedla již dříve například poslankyně ČSSD Vlasta Bohdalová. Ministryně školství Dana Kuchtová (Strana zelených) ale před časem řekla, že něco takového nezamýšlí.

Koaliční poslanci soudí, že u společné části maturit zatím není vyjasněn obsah ani koncepce. Nejsou prý hotové rámcové vzdělávací programy, které jsou podle nich podmínkou úspěšného spuštění jednotných maturit.

Místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) míní, že kdyby stát spustil společné maturity nepřipravené, studenty i školy by to poškodilo. Současná vláda se podle ní snaží "odvrátit hrůzu", která se na středoškoláky valila. Bohdalová ale řekla, že objíždí školy a hovoří s učiteli a nebýt vyvolané hysterie, školy by proti novým maturitám již v příštím roce nic neměly.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanci dali šanci odkladu státních maturit

Odložení státních maturit z roku 2008 na rok 2010 je stále možné. Předpokládá ho novela, kterou poslanci odpoledne nezamítli, přestože to požadovali sociální...

Výběr článků

Načítám