Hlavní obsah

Podle ČSSD bude hlasování o důvěře vládě morálním testem

Novinky, znk, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve středu bude Sněmovna hlasovat o nedůvěře vládě Mirka Topolánka. Dojde k tomu na základě návrhu, který předloží ČSSD. Vláda podle všeho hlasování ustojí, přiznává to i nejsilnější opoziční strana. Podle jejích poslanců je ale hlasování otázka etiky, a má tudíž cenu jej navrhovat.

Článek

Pro to, aby byla vládě vyjádřena nedůvěra, je třeba 101 poslaneckých hlasů. ČSSD a KSČM, která návrh soc. dem. podporuje, jich ale mají dohromady jen 98.

"Koalice má dneska 102 hlasů. Bude záležet zejména na tom, jestli i menší strany budou podporovat vládu v konstelaci s panem místopředsedou Čunkem," řekl Novinkám místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Podle něj chce soc. dem. dát lidovcům a zeleným možnost "svobodně se vyjádřit, zda hlasovat či nehlasovat".

Místopředseda sociálnědemokratických poslanců David Rath Právu potvrdil, že půjde zejména o lidovce a zelené. "Oni jsou dokonce spolupachatelé a bude to zajímavý test mravní integrity pana (předsedy SZ Martina) Bursíka a jeho poslanců," poznamenal.

"My se domníváme, že vicepremiér Čunek by měl odstoupit nebo být odvolán v případě, že stane před soudem," zopakovala Novinkám stanovisko strany předsedkyně poslanců SZ Kateřina Jacques. Rathova slova o spolupachatelství odmítla. Podle ní vládu ve středečním hlasování podpoří všichni zelení poslanci.

Hašek: je to hlasování o etice

"Uvidíme zítra," nechtěl předjímat výsledek středečního hlasování předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek s tím, že "jednat se má do poslední chvilky."

"Bude to rozhodnutí každého z dvě stě poslankyň a poslanců," upřesnil Novinkám. Podle něj se jedná spíše o "hlasování o etice, morálce a kultuře v politice."

"Každý z poslanců ať si zodpoví sám, jestli je spokojen s tím, že ve vládě je trestně stíhaný vicepremiér," uvedl Hašek s odkazem na údajnou korupční aféru vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka (KDU-ČSL).

Reklama

Výběr článků

Načítám