Hlavní obsah

Klaus nesouhlasí s rozsudkem ohledně soudního čekatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus nesouhlasí s rozhodnutím soudu, podle něhož musí rozhodnout o případném jmenování či nejmenování soudního čekatele Petra Langera do funkce soudce. Soud v pátek vyhověl Langrově žalobě na prezidentovu nečinnost.

Článek

"Soud vynesl výrok, ze kterého vyplývá, že v případě prezidentova rozhodování jde o běžný proces správního rozhodování, a proto prezidentovi v této souvislosti ukládá učinit určitá rozhodnutí a ještě mu k tomu stanovuje lhůtu. Tomuto výkladu pravomoci prezidenta republiky se prezident bude bránit standardní procedurou," tlumočil Klausova slova jeho mluvčí Petr Hájek.

Langer žaloval prezidenta kvůli tomu, že jeho žádost na jmenování soudcem leží v prezidentské kanceláři už několik let. Klaus jej ale odmítl soudcem jmenovat, protože ještě nedovršil 30 let.

Podle soudkyně má nyní Klaus rozhodnout do půl roku, zda Langra jmenuje či nikoliv.

Zákon stanovil soudcům věkovou hranici 30 let v roce 2003. Nevztahoval se na ty, co o jmenování požádali dříve. Mezi ně patřil právě Langer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám