Hlavní obsah

Vlastenci postavili atentátníkům na Heydricha pomník

Právo, Novinky, Petr Blahuš
PRAHA

Na místě zatáčky v Kobylisích, kde se před 65 lety uskutečnil atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha, nainstalovala během noci na pondělí skupina vlastenců pomník padlým československým parašutistům, kteří atentát uskutečnili.

Článek

Úřady vybudování pomníku zvažují dlouhá léta. Jediný památník, který byl dosud v dnešní ulici V Holešovičkách po atentátu postaven, vztyčili v roce 1943 němečtí okupanti k poctě samotného Heydricha. 

Skupinu, která improvizovaný pomník postavila, nazval před časem pro její snahy autor článku v Mladé frontě "barbary" a skupina se v reakci rozhodla, že si název ponechá. Podle jejich šéfa není tento název hanebný, protože nacištičtí vojáci říkali československým vojákům bojujícím u Tobruku v severní Libyi "krysy".

Na pomníku, který vznikl ve čtyři hodiny ráno, je i pamětní deska s následujícími slovy: "Na tomto místě 27. května 1942 provedla dvojice československých vojáků nejvýznamnější čin evropského odboje." Pod tímto nápisem je ještě připojena věta: "Vlastenci nezapomínají, na rozdíl od českých politiků."

Načasování odhalení pomníku není podle členů seskupení náhodné. Přesně před 65 lety totiž nacisté provedli první útok na chrám sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici, kam se parašutisté po atentátu uchýlili.

Politici uctili památku vojáků v kostele sv. Cyrila a Metoděje

Výročí atentátu si čeští politici připomněli pietním aktem, kterého se v pondělí zúčastnili mezi jinými i prezident Václav Klaus, ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL), předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) a předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD). Položili věnce a kytice u zdi pražského pravoslavného katedrálního kostele svatého Cyrila a Metoděje v Resslově ulici, v jehož kryptě výsadkáři zahynuli.

Poté se politici odebrali do chrámu. Zastavili se i v kryptě, v níž tehdy parašutisté po šestihodinovém nerovném boji s německými okupanty zemřeli.

Klaus uvedl, že kostel svatého Cyrila a Metoděje patří k historickým místům českých dějin. "Jsem rád, že se tato tradice toho 18. června každý rok udržuje. Byl bych velmi rád, kdyby to naše mladá generace nezapomínala," řekl novinářům.

Podle Parkanové smrt výsadkářů přímo symbolizuje hrdinství a statečnost. "Já proto nemám zvláštní komentář, protože si myslím, že velká slova těch, kteří to neprožili, by tu věc mohla jenom dehonestovat. Myslím si, že se sluší tichá vzpomínka," uvedla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám