Hlavní obsah

Langer chce připravit strážníky o možnost pokutovat řidiče

Právo, apb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Strážníci možná přijdou o možnost kontrolovat a pokutovat řidiče a o další pravomoci. Ve prospěch omezení kompetencí strážníků se v neděli v ČT v pořadu Otázky Václava Moravce vyslovil ministr vnitra Ivan Langer. Konstatoval, že v řadě případů se tyto pravomoci překrývají s českou policií.

Článek

Nápravu Langer označil za nutnou, aby mezi strážníky a policisty neexistoval vztah konkurence. Předseda KSČM Vojtěch Filip v pořadu upozornil, že se problematikou strážníků a jejich pravomocí zabývá i sněmovní výbor pro bezpečnost. "Zřídil by další podvýbor pro městskou policii, abychom mohli pracovat na komparaci těch dvou systémů. To znamená Policie ČR versus městské a obecní policie," řekl Filip. Připustil, že si dovede představit ochranu bezpečnosti a veřejného pořádku i bez strážníků.

Kompetence strážníků by měla upravit novela zákona o obecní policii. Na výsledek bude nutné vyčkat. Poslední novela, která pravomoci strážníků rozšířila, byla před dvěma lety poslanci přijata napříč politickým spektrem. Hlasovali pro ni hlavně ti, kdo jsou v užších vztazích s orgány veřejné samosprávy. Novela totiž rozšířením kompetencí strážníků zvýšila příjmy měst a obcí například o pokuty řidičům.

Idea metropolitní policie opět na stole

Podle Langra a pražského primátora Pavla Béma by měli strážníci působit ve městech a v obcích dál jako důležitý doplněk policie. Bém v této souvislosti opět oživil myšlenku na zřízení tzv. metropolitní policie. "Metropolitní policie je cesta do budoucnosti," řekl Bém v ČT. Metropolitní policie měla vzniknout sloučením pořádkové, dopravní a městské policie a být podřízena městu. V krizových situacích by však podléhala ministerstvu vnitra. Metropolitní policie by měla mít zhruba 4500 příslušníků.

Šéf pražských strážníků Vladimír Kotrouš v pořadu uvedl, že příští týden "předá Bémovi kompletní zprávu popisující celou proseckou událost". Dostal také za úkol svolat komisi, která posoudí osnovy, podle kterých se strážníci připravují. 

Langer v této souvislosti zdůraznil otázku přijímání a přípravy městských strážníků a vzájemné rozdělení pravomocí.

Celou debatu o pravomocech, připravenosti a schopnostech strážníků reagovat na vyhrocené situace vyvolal případ, který se před týdnem v neděli odehrál na pražském Proseku. Třicetiletý taxikář Pavel Vopěnka podle policie nejdříve v Litoměřické ulici na Proseku napadl ženu. Po příjezdu hlídky městských strážníků dva její příslušníky zbil a odzbrojil. Strážníky pak ohrožoval jejich pistolí. Když na místo dorazili státní policisté, obrátil prý zbraň i proti nim. Zbraň ale byla zajištěna a muž údajně jen naprázdno mačkal kohoutek. Když neuposlechl výzvy policistů, aby pistoli odložil, policisté ho zastřelili. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám