Hlavní obsah

Odbory hrozí opakovanými generálními stávkami

– PRAHA
Novinky,

Opakovanými generálními stávkami pohrozil předseda Odborového sdružení železničářů Jaromír Dušek v nedělním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce v případě, že vláda neustoupí od svého plánu reformních kroků. Asociace odborových svazů se však zatím na stávce nedomluvila s největší odborovou centrálou v zemi ČMKOS.

Článek

"I na západě, nedočkají-li se odboráři výsledku jednou stávkou, tak přitvrdí," řekl Dušek. Současně dodal, že stávka může mít  formu hodinovou. Chtěl by ji vyhlásit někdy mezi 23. červnem a 15. srpnem, tedy po velké manifestaci odborů a před tím, než návrh reformy vstoupí do druhého čtení. Vyhlásil by ji, jestliže vláda po manifestaci 23. června nezemení svůj postoj a bude prosazovat refromy. Naznačil, že nejdříve by mohly odbory vyhlásit hodinovou stávku, a podle výsledku této akce případně zvolit další, už radikálnější a masivnější akce. Vyzval, aby se ke generální stávce přidali i občané.

Odborový předák předpokládá, že stávka by výrazně omezila život v zemi, a to bez ohledu na dobu prázdnin. Zastavilo by se podle něj například pražské metro i železniční doprava, práci by přerušili lidé v továrnách či zemědělství. "Bylo by to hodně znatelné," soudí Dušek.

Bém by se raději stávce vyhnul

Pražský primátor Pavel Bém z ODS uvedl, že má zájem se vyhnout generální stávce, která je samozřejmě nákladná: "Budeme se stávce snažit vyhnout, ale bude-li to stát - buď reformní kroky, nebo generální stávka - tak je postoj vlády jasný." Podle Béma nelze už dál ustupovat. "Nehodláme ustupovat z našeho záměru ozdravit veřejné finance. Copak je možné žít na dluh?" otázal se Bém.

Bém nebyl schopen odpovědět, zda výhrady odborářů, že byli při jednání obejiti, jsou oprávněné, protože nesedí ve vládě. Upozornil však, že odbory se vždy staví proti reformám pravicových vlád a stojí po boku socialistů a v tomto případě i komunistů.

Podle něj by naopak měli být odboráři rádi, že jsou reformy měkké. "Měli by tleskat, že zásahy jsou dnes mírné. Dovedl bych si představit takovéto projevy, kdyby ODS realizovala nezbytnou reformu v nejčistší podobě."

Bém, který je pro tvrdší postup, upozornil, že sám reformu podpoří a podpořil by ji i kdyby byla ještě měkčí: "Zvedl bych ruku i pro měkčí reformy. Každý krok dopředu je lepší. Není možné se vymlouvat a další rok dva diskutovat s odbory a čekat, jak dluh bude růst. Je třeba jednat. Stát si žil nad poměry."

Reklama

Výběr článků

Načítám