Hlavní obsah

Tendr armády na kontejnery za 140 miliónů byl chybný

– BRNO

Při nákupu několika set kontejnerů za 140 miliónů korun na podzim 2005 porušilo ministerstvo obrany zákon. Rozhodl o tom brněnský krajský soud. Tím zrušil rozhodnutí antimonopolního úřadu, podle nějž byl tendr v pořádku, a nařídil mu nové posouzení případu.

Článek

Ministerstvo během soutěže změnilo některé podmínky, což není v souladu se zákonem, vysvětlil soudce David Raus. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) i ministerstvo se nyní mohou obrátit na Nejvyšší správní soud.

Ministerstvo používá kontejnery ISO 1C hlavně pro skladování a převoz materiálu. V roce 2005 jich chtělo koupit 369 a zajistit si i případnou dodatečnou dodávku dalších 126 kusů. Výběrová komise zvolila nejlevnější nabídku.

Na tendr si však u antimonopolního úřadu stěžovala firma UNIKO. Uvedla, že se v různých dokumentech lišily technické parametry kontejnerů a termíny jejich dodávek. Ministerstvo původně uvedlo minimální užitečnou hmotnost 18 000 kilogramů, v dodatečné odpovědi jedné z firem ale uvedlo, že minimální užitečnou hmotnost nelze stanovit, a zadalo jiná kritéria.

Ostatní uchazeči to ale podle UNIKO nevěděli včas. Ministerstvo tak podle společnosti změnilo zakázku a mělo vypsat nové výběrové řízení. Antimonopolní úřad byl však jiného názoru. Své rozhodnutí později ještě potvrdil. Soud ale rozhodl, že verdikt nebyl v pořádku, a zrušil ho. Navíc úřadu nařídil uhradit několik tisíc jako náklady řízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Parkanovou trápí korupce v armádě

Ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) po úterní schůzce s prezidentem Václavem Klausem uvedla, že jí nejvíce starostí dělá problematika korupce...

Výběr článků

Načítám