Hlavní obsah

Zásah úřadu Vesecké v kauze Čunek může být precedentem

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rozhodnutí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) o odejmutí kauzy vicepremiéra Jiřího Čunka přerovským žalobcům a přikázání věci do Jihlavy se může stát precedentním. Nelze totiž vyloučit, že podobný návrh na změnu žalobce kvůli údajně závažným důvodům, jaký učinil Čunkův advokát, začnou v budoucnosti houfně podávat i další obhájci. Myslí si to i někteří ze státních zástupců, které Právo oslovilo.

Článek

Jiní jsou zdrženlivější, podle nich exodus návrhů advokátů na odejmutí věci nehrozí. Přesto všichni do jednoho přiznávají, že ve své často dlouholeté praxi takový postup nezažili.

Někteří s NSZ nesouhlasí

"S kolegy jsme se snažili pochopit to rozhodnutí NSZ, ale nepodařilo se nám to. O věci podle nás mělo rozhodnout Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, NSZ na to mělo právo pouze v případě, kdy by mělo pochybnosti o podjatosti olomouckých žalobců. Navíc v zákoně není nikde uvedeno, že návrh na delegaci může činit obhájce, to bylo vždy věcí státního zástupce," kritizoval postup úřadu Vesecké zkušený státní zástupce, který ale nechtěl být jmenován.

"Ten postup je nestandardní a spousta obhájců to teď může využít. Nemělo se na ten návrh přistoupit, podle mě je to nešťastné řešení, i když to zřejmě mělo oporu v zákoně," míní jeden okresní státní zástupce z Čech, který si rovněž nepřál být jmenován.

"Také jsem se nad tím, zda to je precedentní případ, zamýšlela. Určitě je to záležitost, která není z minulosti známá, v Ústeckém kraji jsem to nezažila. Nedá se vyloučit, že takové návrhy začnou v budoucnu dělat i jiní obhájci, ovšem nepředpokládám, že by se to dělo v masivním počtu," prohlásila Lenka Bradáčová ze státního zastupitelství v Ústí nad Labem.

Upozornila však, že zákon podobný postup připouští. "Nedovedu si ale představit další praxi. Pokud by se takto reagovalo vždycky, tak se popře fungování místní příslušnosti státních zastupitelství," obává se Bradáčová.

Vesecká: je to mylný názor

Obavy o možném budoucím zavalení tisícovkami návrhů na odnětí a přikázání věcí vyslovil ve středu jeden posluchač rádia Frekvence 1, kde právě Vesecká dávala interview.

"Žijete v mylném právním názoru. Tento mylný názor je šířen. Máte pravdu, že takovýto návrh může samozřejmě a mohl v předcházejícím období učinit kdokoliv z obhájců, může to učinit i sám obviněný. Podstatou ovšem není pouze návrh, podstatou také je, pro to, aby došlo k odnětí a přikázání věci, že jsou shledány důležité důvody," reagovala Vesecká.

Její názor zastává i prezident Unie státních zástupců Petr Cigánek. "Neobávám se, že by to rozhodnutí NSZ bylo precedentem. Vždy bude záležet na každé jednotlivé kauze a na důvodech toho návrhu na odejmutí," míní Cigánek.

"Myslím si, že nehrozí, že by to začali obhájci zneužívat. Navrhnout si může, kdo chce, co chce, ale pokud tam nejsou oprávněné důvody, tak by se nic nemělo měnit. Osobně jsem ale podobný případ nezažil," řekl Jan Polanecký z pražského městského státního zastupitelství.

Reklama

Výběr článků

Načítám