Hlavní obsah

Topolánek rozdělí dovolenou mezi syna Tomáše a miminko

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zhruba za sedm neděl se ministři koaliční vlády Mirka Topolánka rozprchnou na dvoutýdenní dovolenou, která jim začne 28. července. Zatímco někteří zamíří do zahraničí, jiní se rozhodli zůstat v Česku.

Článek

"Ve středu jsem oznámil ministrům, že vládní dovolená proti původnímu předpokladu nebude tři neděle, ale jenom čtrnáct dní. A vzhledem k projednávaným materiálům z toho dne mi tato zpráva připadala jako nejlepší," řekl Právu se smíchem premiér Mirek Topolánek.

A jak on sám využije volné dny? "Čas, který mi je vyměřen, chci strávit se synem a také s miminkem," prozradil. Dítě očekává v dohledné době jeho přítelkyně, místopředsedkyně Sněmovny Lucie Talmanová (ODS), s níž premiér žije. Ten nedávno přiznal, že to bude kluk a rozhodně se nebude jmenovat Mirek.

S patnáctiletým synem Tomášem, kterého má s manželkou Pavlou, očekává aktivní, sportovní dovolenou. "Vidím to na tenis a golf," poznamenal.

Otázkou, komu z vicepremiérů svěří vedení vlády v době nepřítomnosti ve Strakově akademii, byl však zaskočen. "Vidíte, o tom jsem vůbec nepřemýšlel... Tomu, kdo nejvíce zlobil... To bych sloužil asi já celých čtrnáct dnů. To si budeme muset nějak rozdělit," řekl po chvilce váhání. Prvním místopředsedou vlády je ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL), který čelí obvinění z údajné korupce. 

Vondrovi roste břicho

To vicepremiér Alexandr Vondra (ODS) si podle svých slov už dávno domluvil dovolenou mimo vládní termín. "Omluvím se. Manželka má čtyřicátiny, takže druhý červencový týden budu v Chorvatsku na jednom ostrově," prozradil.

Kde však bude v řádném ohlášeném dovolenkovém termínu, neumí stoprocentně říci. "Zřejmě na chalupě," podotkl. Na žádný aktivní pohyb to podle něj nevypadá a významně se podíval na své rostoucí břicho. "Možná že bych v budoucnosti zkusil ten golf, ale kolo, to těžko," dodal.

Sportovcem tělem i duší je vicepremiér Martin Bursík (SZ), který se chystá do zahraničí na hory. "Budu lézt. Jezdím na hory, protože jsem dál od civilizace se svými přáteli, které znám už třicet let, a věříme si. Vyčistím si hlavu a urovnám myšlenky. To je moje motivace. Výška je pro někoho důležitá, ale pro mne ne. Nikdy jsem nesbíral výškové metry," zdůraznil.

Svoboda pojede do Francie

Bez svých čtyř dospělých kluků už tráví letní dovolenou vicepremiér Cyril Svoboda (KDU-ČSL). "Ti s námi jezdí jen v zimě, protože je dobré vždy mít sponzora, který platí vleky. Protože nic takové není v létě, tak jezdíme jenom s manželkou," svěřil se.

Vidí to zatím tak, že budou pendlovat mezi dvěma chalupami a starat se o "babičky z jedné či druhé strany". Na pořádnou dovolenou podle svých představ se ale chystá až v září. "Pojedeme do Bretaně, budeme jezdit jako loni na kolech," podotkl. V té době by ale vláda měla ladit rozpočet, který musí Sněmovně odevzdat právě do konce září.

"Mně je to jedno, kde budu o dovolené. Hlavně že bude a strávím ji s dětmi. Mám tři kluky," řekl ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS). Ministr průmyslu Martin Říman (ODS) počítá, že bude na horách. "Děti už jsou veliké, už nechtějí s námi jezdit, takže budu jenom s manželkou," poznamenal.

Parkanová chce do Rumunska

A kam se vypraví ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL)? "Strašně se těším, mám několik možností, a hlavně to na sebe nechci napráskat," řekla. A pak spustila o svých plánech. "Mám chuť se vydat do Rumunska, do českých vesnic. Tam je neuvěřitelná romantika. Pak je varianta zůstat v Čechách a courat po Šumavě a poslední možnost je moře. Jsem rozená ve Štíru, takže vodní znamení. Co z toho ale vyleze, netuším," sdělila.

Nedávno ale řekla, že chce pár dní v červenci strávit na čundru s Janem Vyčítalem, autorem písně Dobrý den, prapore hvězd a pruhů, a s dalšími přáteli.

Kalousek a Julínek budou v práci

Chmurné představy o dovolené má zatím její stranický kolega, ministr financí Miroslav Kalousek. "Sice premiér ve středu mluvil o jakési vládní dovolené, ale obávám se, že to bude jinak. Vzhledem k tomu, že sněmovní výbory začínají projednávat balík reforem a začíná příprava státního rozpočtu, tak se obávám, že vím, kde budu trávit dovolenou," řekl s nepříliš velkým nadšením. V srpnu by mělo reformy projednat i plénum dolní komory.

Obdobně je na tom ministr zdravotnictví, senátor Tomáš Julínek (ODS), který se chystá rekreovat na Moravě. "Obávám se ale, že bude zasedat Senát, takže dovolená zase nebude," posteskl si. A kdyby mu to náhodou vyšlo, tak vedle plavání bude trochu holdovat dobrému vínu.

Určité zklamání z termínu vládní dovolené netajil ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS). "Musím změnit své plány. Chtěl jsem jet s dětmi do Holandska jezdit na kole. Projet cyklostezky a možná nějaké kanály, ale nevím, jestli to stihneme, děti mají totiž naplánované tábory. Když tak budeme muset zůstat v Čechách, ale zase budeme na kolech, zřejmě na Šumavě. Budu chtít zůstat poblíž, abych byl po ruce. On dnes člověk neví, co všechno se může ještě přihodit," poznamenal.

Reklama

Výběr článků

Načítám