Hlavní obsah

Poslanci navrhli na vyznamenání Moserovou, zpěváci neuspěli

PRAHA

Bývalá senátorka Jaroslava Moserová, romský aktivista Jan Rác, disident a politik Václav Benda, sochař Vladimír Preclík či předsedkyně Československého svazu bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková jsou mezi kandidáty, které ve středu Sněmovna doporučila na státní vyznamenání. O tom, kdo ocenění nakonec získá, rozhodne prezident Václav Klaus.

Článek

Dolní komora dnes potvrdila rozhodnutí sněmovního podvýboru pro vyznamenání, který kandidáty již dříve vybral. Výbor se zabýval 95 návrhy, které mu předložili občané, organizace a jednotliví poslanci. Sněmovna na jeho doporučení vybrala 37 osobností.

Například zpěváci Waldemar Matuška, Karel Gott a zpěvačka Helena Vondráčková se na seznam kandidátů nedostali. Se svým návrhem ve výboru neuspěli ani poslanci ODS, kteří chtěli na vyznamenání navrhnout členy protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů Václava Švédu a Milana Paumera.

Šanci na státní vyznamenání naopak mají někteří významní sportovci, například bývalý brankář hokejové reprezentace Bohumil Modrý a žokej Karel Havelka.

Státní vyznamenání dostávají české i zahraniční osobnosti za zásluhy při budování svobodné společnosti, výsledky práce, hrdinské a výjimečné činy nebo úsilí o obranu státu. Státními vyznamenáními jsou dva řády a dvě medaile. Řád Tomáše Garrigua Masaryka je udělován za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie a humanity, Řád Bílého lva za vynikající zásluhy o Českou republiku. Medaile Za hrdinství slouží jako vyznamenání za zásluhy v boji a za záchranu lidského života či značných materiálních hodnot, Medaile Za zásluhy jako vyznamenání lidí, kteří se zasloužili o stát či obec.

Návrhy na vyznamenání podává prezidentovi kromě Sněmovny také Senát a vláda. Klaus k jejich nominacím může, ale také nemusí přihlížet; může si vybrat i vlastní kandidáty. Hlava státu vyznamenání uděluje a propůjčuje 28. října a 1. ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám