Hlavní obsah

Kvůli velkému suchu už vysychají potoky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rekordně teplá zima, rekordně teplé jaro, které navíc bylo téměř beze srážek. Důsledek? Obrovské sucho, které trápí celé Česko. Suchem je už zasaženo zhruba 68 procent území státu. Menší suché enklávy lze podle vedoucího observatoře Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Martina Možného v Doksanech nalézt už v téměř všech krajích.

Článek

"Nejhorší situace je v části Středočeského a Ústeckého kraje," řekl Možný.

Koryty řek a potoků protéká pětina až tři čtvrtiny normálního množství vody. Podle mapky www.povodi.cz, na které lze sledovat aktuální stav hladin řek, některé potoky už téměř vyschly.

Například v Dřevnici ve Slušovicích pod přehradou je šest centimetrů vody. Úpa v Horním Maršově v Krkonoších hlásí 25 centimetrů, Ploučnice v České Lípě 14 centimetrů, Metuje v Hronově deset centimetrů stejně jako Litavka v Příbrami.

Nadále podle Možného klesají i hladiny podzemní vody. Půda je suchá ve vrstvě 11 centimetrů až metr na většině území.

Riziko vzniku požárů spojené s dlouhotrvajícím suchem se nyní v Česku pohybuje na střední až vysoké úrovni. Největší nebezpečí vzplanutí požárů hrozí ve Středočekém kraji, na severu Čech a jižní Moravě. Lidé by tam neměli rozdělávat oheň na volném prostranství a v přírodě. Další vývoj situace bude záviset na charakteru počasí v létě. Teplejší může sucho dále prohloubit, uvedl meteorolog.

Nadprůměrně teplo má být dál

Podle dlouhodobé předpovědi na konec června a začátek července má být přelom školního roku a prázdnin teplotně nadnormální. [celá zpráva] Teplejších bylo i posledních devět měsíců v řadě. Sezónní klimatologická předpověď ČHMÚ na červenec, srpen a září hovoří o 60 procentní pravděpodobnosti toho, že i v těchto měsících bude tepleji, než činí průměry. Příděl srážek do první červencové dekády odhadují meteorologové jako normální.

Podle Václava Báči z Povodí Vltavy řešili naposled vodohospodáři hydrologické sucho v roce 2003. Řídí se plány hladin pro jednotlivé přehrady.

Jako o "suchých" letech se vedle roku 2003 mluví také o rocích 2000, 1994, 1983 a 1947. Hydrologické sucho v roce 1947 lze považovat za 500leté a v roce 2003 za 150leté.

Reklama

Související témata:

Související články

Nadprůměrné teplo vydrží další měsíc

Podle dlouhodobé předpovědi má být dalších třicet dní teplotně nadprůměrných. Obloha ale nebude pořád jasná. Srážky mají být průměrné, Česko čekají i bouřky....

Výběr článků

Načítám