Hlavní obsah

Klaus podpořil referendum o radaru

– OLOMOUC

Prezident Václav Klaus v rámci debaty s občany Olomouce řekl, že by v žádném případě nevetoval případný zákon o referendu k radarové základně USA v Česku. Prezident se také pustil do ČSSD, která podle něj měla hovořit o jednání s Američany už před volbami a zahrnout postoj k radaru do volebního programu.

Článek

"Souhlasím s názory, že by k tomuto tématu mělo být buď referendum, nebo to mělo být tématem voleb do Sněmovny v loňském roce, pokud o tomto tématu politické strany věděly," prohlásil Klaus na setkání s občany na olomouckém Horním náměstí.

Prezident zdůraznil, že o plánu na zbudování radarové základny v ČR věděla na počátku z politických stran jen ČSSD. "Ta byla před volbami u vlády a za ní bylo zahájeno jednání s USA za zády všech, včetně prezidenta. Já se o tom dozvěděl až v srpnu, dva a půl měsíce po volbách," uvedl prezident.

Klaus zároveň obhajoval spolupráci s USA. "Potřebujeme ji jako protipól našeho tuhého zapojování do Evropské unie," dodal prezident, kterého na mítinku vítal transparent: Pane prezidente! Občané ČR žádají referendum o základně!

Zákon o referendu ve Sněmovně zatím přežil

Poslanci opozice ve středu prosadili postup zákona o obecném referendu do druhého čtení. Proti zamítnutí návrhu zákona bylo 88 poslanců, tedy všichni přítmoní poslanci ČSSD a KSČM spolu s Melčákem a Pohankou. ODS, lidovci a zelení byli pro zamítnutí, dali ale dohromady jen 86 hlasů. [celá zpráva]

Návrh počítá s tím, že by se lidé v referendu mohli vyjadřovat ke klíčovým otázkám, tedy například i k umístění americké radarové stanice. Nyní se jím budou zabývat sněmovní výbory.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám