Hlavní obsah

Levice protlačila zákon o referendu do druhého čtení

Právo, Novinky, nig, mhr
PRAHA

Vládní koalici se nepodařilo prosadit zamítnutí návrhu zákona o celostátním referendu. Zákon tak díky hlasům levicových poslanců a nezařazených Miloše Melčáka a Michala Pohanky prošel do druhého čtení. Referendum zaměřené na otázku radarové základny ve středu podpořil i prezident Václav Klaus.

Článek

Proti zamítnutí návrhu zákona bylo 88 poslanců, tedy všichni přítmoní poslanci ČSSD a KSČM spolu s Melčákem a Pohankou. ODS, lidovci a zelení byli pro, dali ale dohromady jen 86 hlasů. Nyní se návrhem zákona budou zabývat sněmovní výbory.

Návrh zákona o celostátním referendu předložila skupina poslanců ČSSD, mezi nimi i Zdeněk Jičínský, předseda strany Jiří Paroubek a místopředseda Bohuslav Sobotka.

Počítá s tím, že by se lidé v referendu mohli vyjadřovat ke klíčovým otázkám, tedy například i umístění americké radarové stanice v zemi. Referendum by bylo možné vypsat na základě petice aspoň 200 000 plnoletých občanů, žádosti vlády či nejméně dvou pětin poslanců, případně dvou pětin senátorů.

Koalice preferuje návrh zelených

Koalice s návrhem na uzákonění referenda v podobě navržené ČSSD nesouhlasí a snaží se dohodnout na vlastním návrhu zákona o referendu, který by vyšel z návrhu vládní Strany zelených.

Mohlo by se jednat například o takzvané konzultativní referendum, které lze snadno vypsat, ale není pro vládu závazné. Druhou možností, o níž se v rámci koalice prý jedná, je závazné referendum, jehož vypsání ale musí schválit většina poslanců a senátorů.

Do debaty o referendu k radarové základně přispěl ve středu i prezident Klaus, když v rámci debaty s občany Olomouce řekl, že by v žádném případě nevetoval případný zákon o referendu k radarové základně USA v Česku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám