Hlavní obsah

Moravu zasáhly silné bouřky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Meteorologové ve středu odpoledne varovali před silnými bouřkami, které zasáhnou Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Ojediněle je mají doprovázet přívalové srážky a krupobití. Podle Českého hydrometeorogického ústavu (ČHMÚ) může napršet až  40 mm za tři hodiny.

Článek

"Nejintenzivnější bouřková jádra se nyní vyskytují na Kroměřížsku a v Jeseníkách a postupují zvolna k východu," uvedl ČHMÚ.

ČR již bouřky zasáhly na začátku týdne, nejvíce pršelo na jihu a západě Čech, na ostatním území se přeháňky a bouřky téměř nevyskytovaly. "Zato na západě a jihu Čech spadlo 1-15 mm srážek, v bouřkách i 20-30 mm," uvedl ČHMÚ. Nejsilnější déšť byl podle expertů zaznamenán v Temešváru u Podolského mostu na Písecku, kde napršelo 46 mm.

Silné bouřky s krupobitím zasáhly většinu Moravy a východní Čechy i minulý týden. Vydatné deště například zapříčinily zaplavení městské části Prštné ve Zlíně, vlna se prohnala městem a způsobila velké materiální škody. Průtrž mračen zasáhla také část Ostravy a vytopila sklepy.

I přes bouřky panuje sucho a hrozí požáry

Navzdory varováním před přívaly dešťů ale Česko trápí od jara sucho, jímž je už zasaženo zhruba 68 procent území. Menší suché enklávy lze podle vedoucího observatoře ČHMÚ Martina Možného v Doksanech nalézt už v téměř všech krajích. "Nejhorší situace je v části Středočeského a Ústeckého kraje," řekl Možný.

Koryty řek a potoků protéká pětina až tři čtvrtiny normálního množství vody, některé potoky už téměř vyschly. Nadále podle Možného klesají i hladiny hladiny podzemní vody. Půda je suchá ve vrstvě 11 centimetrů až metr na většině území.

Riziko vzniku požárů spojené s dlouhotrvajícím suchem se nyní v Česku pohybuje na střední až vysoké úrovni. Největší nebezpečí vzplanutí požárů hrozí ve Středočekém kraji, na severu Čech a jižní Moravě. Lidé by tam neměli rozdělávat oheň na volném prostranství a v přírodě.

Reklama

Související témata:

Související články

Silné bouřky zasáhly Moravu a východ Čech

Silné bouřky s krupobitím zasáhly většinu Moravy a východní Čechy. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval, že během odpoledne by mohlo za tři hodiny...

Výběr článků

Načítám