Hlavní obsah

Znalkyně: Urbanová si situaci s Čunkem a penězi nevymyslela

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VSETÍN

Hlavní svědkyně v údajné korupční aféře vicepremiéra Jiřího Čunka Marcela Urbanová si podle posudku znalkyně v oboru psychiatrie nevymýšlela, když policistům popisovala situaci, z níž vyplývá, že v únoru 2002 převzal Čunek půlmiliónový úplatek. Do posudku Dobrily Hrůzové v úterý nechala zpravodaji Práva nahlédnout sama Urbanová.

Článek

V části tohoto materiálu, v níž se policie dotazuje na motivaci výpovědi této svědkyně, je konstatování, že "situace převzetí peněz je natolik komplikovaná, že nelze předpokládat, že by byla zcela vymyšlená".

Obecná věrohodnost Urbanové je prý na velmi dobré úrovni a její výpověď je "možné považovat za skutečně prožitou událost," jak uvádí znalkyně.

Urbanová se k informacím ze znaleckého posudku nechtěla vyjadřovat. Potvrdila, že na vyšetření u znalkyně byla v dubnu a strávila tam takřka šest hodin. Odpovídala při něm na písemná i ústní zadání.

"Se znalkyní jsem potom byla ještě v kontaktu e-mailovou poštou, ale nešlo o žádné ovlivňování, jak se mi to kdosi snaží podsouvat. Znalkyně mi poslala mailem doplňující otázky. Například jsem měla pojmenovat kladné a záporné vlastnosti pana Čunka. Na tuto a další otázky jsem rovněž mailem odpověděla a odpovědi se pak promítly do posudku," uvedla Urbanová.

Odmítla však uvést, jak svého někdejšího nadřízeného jako tehdejšího starostu Vsetína popsala.

Hrůzová v dokumentu dále uvádí, že Urbanová má nadprůměrnou paměť, je schopna události kolem sebe adekvátně vnímat a relevantně o nich vypovídat. V textu se v závěru konstatuje, že svědkyni "lze považovat za věrohodnou a procesně hodnověrnou". Urbanová také netrpí žádnou duševní chorobou ani poruchou a její intelekt je v pásmu lepšího průměru.

Kvůli e-mailům jde k výslechu

Urbanová se včera vrátila k problematice e-mailové komunikace mezi ní a policií. Popřela, že by v souvislosti s Čunkovou kauzou komunikovala s policisty přes oficiální server ministerstva vnitra (mvcr.cz). "Z této adresy mi přišel 25. dubna dotaz od vyšetřovatele Petra Widholma z Brna. Šlo o zjištění okolností k úplně jinému případu, který s kauzou pana Čunka nesouvisí. Odpovídala jsem na otázky, kdy skončil provoz mé kavárny, a k době mého zaměstnání na Městském úřadu Vsetín. Odpověděla jsem týž den poštou," vysvětlila.

Na příští týden je Urbanová pozvána k výslechu kvůli svému trestnímu oznámení na neznámého pachatele, který se jí měl nabourat do e-mailové schránky a stahovat z ní některé e-maily.

"Oznámení jsem podala 17. května, když jsem se o tom dozvěděla z médií. Z e-mailu, který mi byl předložen na státním zastupitelství v Přerově 1. června, vyplývá, že v mé mailové schránce byl někdo nabouraný již 16. dubna. Přestože jsem oznámení v této věci podala ve Vsetíně, má tuto věc řešit zlínská policie," dodala Urbanová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám