Hlavní obsah

Vesecká: žalobce jsem neměnila na politickou objednávku

PRAHA

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká v úterý večer vystoupila před poslanci ústavně-právního výboru, aby jim vysvětlila výměnu státního zástupce v korupční kauze vicepremiéra Jiřího Čunka. O slyšení sama požádala. Během řeči vyloučila, že by zástupce měnila na politickou objednávku koaličních stran.

Článek

Vesecká ale hned v úvodu zasedání prohlásila, že je jí "jedno, jestli je vláda modrá, oranžová, červená, lesbická nebo marťanská". Každá vláda by podle ní měla zaručit všem občanům, tedy i Čunkovi, právo na spravedlivé vyšetřování. "Nevím, jestli je Čunek čistý jako lilie, nebo lže, jako když tiskne. Není úkolem státního zástupce to zkoumat," dodala.

Po vystoupení Vesecká odpovídala na dotazy poslanců. Podle svých slov v České televizi své jednání neobhajovala, ale spíš poslancům přednesla důvody, proč žalobce vyměnila.

Sociálním demokratům se ale na konci jednání výboru nepodařilo prosadit usnesení, jímž by výbor konstatoval, že zásah Nejvyššího státního zastupitelství byl neodůvodněný.

Případ převzala Jihlava

Vesecká minulý týden případ vzala přerovskému státnímu zastupitelství, a tedy i žalobci Radimu Obstovi, a předala jej zastupitelství v Jihlavě. [celá zpráva]

Podle ní Obst úplně ignoroval námitky, že policie šetří k Čunkovi i věci, které prý s kauzou nesouvisí. Nezajímaly ho ani nadstandardní vztahy vyšetřovatele Milana Šošovičky s hlavní svědkyní proti Čunkovi. I Šošovička byl z šetření případu odvolán.

Podle Vesecké stále není jisté, že Čunek bude obžalován, Obst přitom vyšetřování vedl k obžalobě. Právě to, proč byl žalobce vyměněn až v závěru šetření, bude poslance z výboru zajímat nejvíce.

Opozice výměně žalobců vládu obvinila, že za změnou stojí, a případ korupce se tak snaží zamést pod koberec.

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Čunek je obviněn, že v roce 2002 coby starosta Vsetína vzal úplatek od realitní firmy ve výši půl miliónu korun.

Kauzou se v pátek má zabývat i Sněmovna. ČSSD svolala mimořádnou schůzi. Poslanci ale nemusí program odhlasovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám